2
suncokret

AGROVESTI

SRBIJI PRETI UVOZ JEFTINOG MLEKA

Beograd (26. januar 2017.) - Protesti nezadovoljnih evropskih farmera u Briselu, samo tri nedelje od kada je Srbija ukinula uvozne prelevmane na mleko, demantuju procenu vlade da domaće tržište više nije ugroženo od poplave uvoznog mleka i mlečnih proizvoda po damping cenama.

Zbog krize u tom sektoru, nemogućnosti izvoza u Rusiju i niskih cena mleka i mlečnih proizvoda mnogi evropski proizvođači dovedeni su do ivice propasti. Simboličnim prskanjem sedišta EU mlekom u prahu farmeri su iskazali strah da će najavljeno puštanje u promet zaliha ove vrste mleka dodatno pogoršati njihov položaj. Stručnjaci očekuju da će pod novim pritiskom nezadovoljnih proizvođača evropske države različitim mehanizmima, još agresivnije pokušavati da se oslobode viškova.

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga upozorava da je sada konačno jasno da evropsko tržište mleka nije stabilizovano. U narednih nekoliko meseci očekuju veliki pritisak na domaće tržište i ističu da će posledice najpre snositi mali proizvođači, oni koji imaju manje od deset krava. Prosečna proizvodnja mleka u Srbiji znatno je ispod one u Evropskoj uniji, što poskupljuje proizvodnju. Na dnu smo evropske lestvice u Evropi i po potrošnji mleka i mlečnih proizvoda po stanovniku. Početkom devedesetih godina prošlog veka u Srbiji je bilo više od milion krava, a prema poslednjim podacima ima ih oko 300.000.

- Vidimo da nije tačno da je kriza u mlekarstvu prošlost za EU. Sve će se to reflektovati i na naše tržište. Pitam se šta će na to da kaže ministar Nedimović koji je govorio suprotno. Srbija jeste malo tržište, ali nije nezanimljivo za evropske proizvođače - kaže Goran Vasić, predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Trenutno nema podataka o rastu uvoza mleka, ali ovaj period godine i nije merodavan, jer je potrošnja i inače manja. Vasić očekuje povećanje uvoza od aprila, maja kada se povećava proizvodnja i količina mleka. On smatra da pritisak Brisela da Srbija ukine zaštitne takse za mleko (uvedene 2015. godine) nije bio bez razloga jak. Za isto je lobirala i domaća mlekarska industrija.

- Trgovci neće mirovati. Očekujemo da će ponovo krenuti uvoz iz EU po damping cenama. I to najverovatnije gotovih mlečnih proizvoda. Ne vidimo ni šta će mlekare sprečiti da uvezu jeftiniju sirovinu, jer se svi bore za profit - kaže Vasić, dodajući da je Asocijacija proizvođača, čije je ovo udruženje član, apelovalo da se prelevmani ne ukidaju bar još šest meseci, ne pre donošenja zakona o mleku koji bi uredio tržište koje je, kako kaže, u katastrofalnom stanju. Prosečna otkupna cena mleka u EU je oko 27 evrocenti, u Srbiji oko 30 dinara, što je trenutno približno jednaka cena.

- Nije merodavno uzimati prosek Unije, jer svaka država vodi svoju politiku u mlekarstvu. Problem je što se manipuliše prosečnom cenom u EU, a niko ne kaže da je u Mađarskoj 23 evrocenti jeftinije nego u Srbiji - ističe naš sagovornik.


Izvor: Politika

:: AgroVizija Portal :: SRBIJI PRETI UVOZ JEFTINOG MLEKA ::