2
suncokret

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

AGROVESTI

DRŽAVA PAORIMA PLENI ZEMLJU ZBOG DUGOVA

Novi Sad (26. januar 2017.) - Mnogi poljoprivrednici imaju problem sa dugovanjima po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u koje spada zdravstveno i penzijsko osiguranje. Taj dug poljoprivrednika prema državi dostigao je 90 milijardi i 800 miliona dinara, bez kamate, zbog čega je Poreska uprava u toku prošle godine donela 31 rešenje o prinudnoj naplati iz nepokretnosti. Uglavnom je to poljoprivredno zemljište.

Poreska rešenja o dugovanju za obavezno socijalno osiguranje dobili su poljoprivrednici širom Srbije a u Vojvodini je zabeležen slučaj gde je jednom rataru oduzeto šest jutara zemlje, kaže predsednik udruženja seljaka Subotice Arpad Kiš i dodaje da su paori spremni da plate glavnicu duga, ali ne i kamatu.

"Oni su spremni da plate glavnicu ali kamate su velike i ne mogu poljoprivrednici da isplate ta silna dugovanja jer neko ima dug i od milion i osamsto hiljada dinara", kaže Kiš.

U dopisu Poreske uprave koje je dostavljeno našoj televiziji navodi se da će Poreska uprava poljoprivredniku koji u celosti ili delimično nije platio dug poslati opomenu o vrsti i iznosu poreza, kojom mu nalaže da dug plati odmah ili najkasnije u roku od pet dana od prijema opomene.

A ako u navedenom roku dug nije namiren Poreska uprava započinje postupak prinudne naplate.

Sa druge strane tu su i poljoprivrednici koji redovno plaćaju svoje obaveze, ali apeluju da država izmeni zakon jer, kako navode, ne može penzijsko osiguranje biti podjednako za sve bez obzira da li poljoprivrednik poseduje pola ili sto hektara.

"Požalili smo se na to da isto plaćamo svi, trebalo bi da naprave korekciju", kaže poljoprivrednik iz Kisača Janko Pavlov, dok njegov komšija Vladimir Pećkovski dodaje da nije pravedno da svi podjednako plaćaju.

Podsetimo, poljoprivrednici su još 2012. godine tražili da se redefiniše stav države prema dugovima poljoprivrednika za penzijsko i zdravstveno osiguranje, ali i da se izmeni Zakon kako bi se penziono i invalidsko osiguranje plaćalo prema tome koliko ko ima zemlje u svom vlasništvu.

Međutim, Zakon je i dalje nepromenjen, a u Poreskoj upravi napominju da se dug mora platiti i da zemljoradnike tretiraju kao i druge poreske obveznike.


Ilustracija: Beta (Dragan Gojić)
Izvor: RTV (Silvija Gvozdenac)

:: AgroVizija Portal :: DRŽAVA PAORIMA PLENI ZEMLJU ZBOG DUGOVA ::

Copyright © EUROMEDIA PLAN - Sremska Mitrovica 2017. - Sva prava zadržana