2
suncokret

AGROVESTI

Nedimović: PODRŠKA MLADIM POLJOPRIVREDNICIMA

Sombor (31. januar 2017.) - Smanjenje nezaposlenosti u Srbiji je jedan od ciljeva uvođenja nove mere podrške mladim poljoprivrednim proizvođačima, izjavio je danas u Somboru ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

"Kada je reč o mladim poljoprivrednim proizvođačima to je jedna od mera koje Vlada Srbije namerava da sprovede u 2017. godini. Obezbeđena su sredstva i u republičkom budžetu i budžetu AP Vojvodine", izjavio je Nedimović, saopštilo je to ministarstvo.

Nedimović je objasnio da je cilj pomenute mere da se maksimalno promoviše poljoprivredna proizvodnja u onim delatnostima koje imaju dobre perspektive, poput voćarstva, povrtarstva i govedarstva, kao i da se mladi motivišu da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

"To će biti jedna vrsta grantova, 75 odsto sredstava koja će se davati unapred kako bi se realizovala poljoprivredna proizvodnja. Ono što tražimo od mladih poljoprivrednika je da uđu u sistem penzijsko - invalidskog osiguranja, tako da možemo da kažemo da oni nemaju više status nezaposlenih lica. Na taj način ćemo se između ostalog boriti protiv nezaposlenosti", istakao je Nedimović.

U narednim dana biće objavljeni i javni pozivi za nabavku poljoprivredne mehanizacije, najavio je Nedimović koji je danas posetio Sombor, Apatin i Odžake, gde je razgovarao sa predstavnicima lokalnih samouprava i pojoprivrednicima o problemima sa kojima se suočavaju, a takođe i predstavio nove mere podrške i aktivnosti ministarstva.

"Imamo jednu novu meru koju do sada nismo imali, to je nabavka traktora za voćarstvo, vinogradarstvo i povrtarstvo do 75 kilovata snage gde ćemo vraćati do 50 odsto sredstava u odnosu na vrednost ove opreme", precizirao je ministar Nedimović.

On je dodao da su u budžetu za ovu godinu predviđena sredstva i za nabavku ostale poljoprivredne mehanizacije, podsećajući da je agrarni budžet ove godine za skoro 3,5 milijarde dinara veći nego prethodne godine.

"Sve smo bukvalno iskoristili da povećamo konkurentnost poljoprivrednih proizvođača tako što ćemo podsticati njihove investicije u opremu, objekte ili prerađivačke kapacitete... sve ono što može da napravi novu dodatu vrednost u poljoprivredi", naglasio je Nedimović.

Osvrnuvši se na situaciju sa davanjem u zakup poljoprivrednog zemljišta u Somboru, Nedimović je istakao da je ona sada daleko bolja nego ranije i zahvalio svima koji su učestvovali u tom procesu.

"Nije to još uvek savršeno stanje, ali je daleko bolje nego što je bilo pre nekoliko godina, što stvara mogućnost da lokalna zajednica ima veći prihod u budžetu od toga, ali isto tako i Pokrajina i Republika", zaključio je Nedimović.


Ilustracija: Beta (Milan Obradović)
Izvor: Tanjug

:: AgroVizija Portal :: Nedimović: PODRŠKA MLADIM POLJOPRIVREDNICIMA ::