2
suncokret

AGROVESTI

DO KRAJA GODINE NOVI ZAKON O VINU

Sremska Mitrovica (14. februar 2017.) - Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Velimir Stanojević izjavio je da u Srbiji ima oko 22.000 hektara pod vinogradima, ali te površine nisu dovoljne jer Srbija i dalje duplo više uvozi vina nego što ga izvozi.

Nakon osveštanja i prvog orezivanja "Carskih vinograda" na fruškogorskoj Šuljamačkoj glavici, gde je Marko Aurelije Probus 280. godine zasadio prvu vinovu lozu na ovim područjima, Stanojević je najavio nameru da se do kraja godine usvoji novi Zakon o vinu koji će, između ostalog predviđati i da se proizvodnjom vina mogu baviti i fizička lica odnosno nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji bi, kada se registruju za proizvodnju vina, mogli da konkurišu za sredstva iz fondova Evropske unije.

Stanojević je podsetio da država podstiče podizanje novih vinogada i pomaže kod kupovine sadnog i drugog materijala za podizanje zasada. On je istakao i da se ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izborio da ove godine, uz značajne subvencije, naši poljoprivrednici mogu da nabave nove traktore do 75 kilovata specijalizovane za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju.

"Posebno je značajno da država sa povraćajem od 100 posto uloženih sredstava podstiče one koji se bave krunskom selekcijom i sertifikacijom sadnog materijala autohtonih i domaćih novostvorenih sorti vinove loze jer, pored svih vrhunskih sorti, treba da sačuvamo i autohtone sorte kao što su bela i crna tamjanika i druge", rekao je državni sekretar.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader izrazio je zadovoljstvo što se vinova loza vraća na Frušku goru i najavio pomoć lokalne samouprave vinogradarima, voćarima i povrtarima.

"To je put kojim treba svi da idemo kako bi povećali prihod po hektaru. Ovde, na Šuljamačkoj glavici, biće i lep turistički objekat s ciljem da se uvežu poljoprivreda i turizam tako da ćemo imati Zasavicu kraj Save i Probovu vinariju na Fruškoj gori. Mi ćemo pokušati da nedostajuću infrastrukturu dovedemo do ovakvih objekata kako bi oni zaživeli i gosti stigli u ove krajeve", poručio je Sanader.

"Carski vinogradi" sada imaju 14 hektara zasada vinove loze, a kako je najavio vlasnik Milorad Milošević, ulaganjem skoro pet miliona evra, na Šuljamačkoj glavici imaće 30 hektara vinograda, postaviće se spomenik caru Probusu, završiti Probusov hram vina čija je izgradnja u toku, a za mesec dana u Velikim Radincima počinje izgradnja vinarije koja će naredne jeseni preraditi 250.000 litara vina.


Ilustracija: RTV (Živan Negovanović)
Izvor: RTV (Živan Negovanović)

:: AgroVizija Portal :: DO KRAJA GODINE NOVI ZAKON O VINU ::