2
suncokret

AGROVESTI

DA SE ZNA KO JE POKUŠAO DA PRODA OPASNU HRANU

Novi Sad (21. februar 2017.) - Radna grupa za bezbednost namirnica trenutno piše predlog statuta i počeće rad krajem aprila, odnosno početkom maja - kaže za „Dnevnik” predsednik Radne grupe prof. dr Ivan Stanković s Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. 

Grupu čine stručnjaci iz oblasti farmacije, medicine, poljoprivrede i veterine, a sastojaće se iz šest naučnih panela, odnosno predstavnika tih naučnih oblasti.

- To će pre biti savet za bezbednost hrane, a ne agencija, jer će imati manja zaduženja i neće biti pravno telo - naglašava Stanković, i dodaje da će imati usku saradnju s Ministarstvom poljoprivrede koje će biti nadležno za savet i kojem će se slati periodični izveštaji, ali i s Evropskom agencijom za bezbednost hrane: osnivanje takvog radnog tela je upravo i jedan od uslova EU.

Radna grupa će komunicirati s potrošačima putem sajta, na kojem će biti vidljiva transparentnost u radu, ali na kojem će potrošači moći da nađu razna uputstva i vodiče u vezi s bezbednošću i kontrolom namirnica.

- Da ne bude zabune, vodićemo računa o bezbednosti od njive do trpeze i raditi sistem analize rizika, ali je odgovornost i na samom potrošaču - kako vodi računa o hrani, odnosno da li je ispravno čuva - kaže Stanković.

On dodaje da će radna grupa imati odseke koji će voditi računa o hemijskim i biološkim faktorima uticaja na bezbednost, upravljaće rizicima, propisima i uredbama, ali neće direktno kontrolisati procenu rizika, već su za to zaduženi inspektori iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Savet će utvrđivati standardnu bezbednost hrane u Srbiji, čime će potrošači dobiti dodatnu sigurnost u tom pogledu. Po informacijama Poljoprivredne inspekcije, prošle godine s tržišta je povučeno oko 1.000 tona nebezbedne hrane, bez navođenja proizvođača. Osnivanjem pomenutog saveta, to više neće biti slučaj jer će izveštaji morati da sadrže informaciju šta je povučeno s tržišta i iz kojeg razloga.

Evropska agencija za bezbednost hrane osnovana je pre 15 godina u Parmi u Italiji i pokazala se kao izuzetno korisna za potrošače, koji spadaju u najzaštićenije i najinformisanije u svetu kada je reč o bezbednosti namirnica i kontroli. Njome upravlja odbor od 15 članova, koji deluju isključivo ujavnom interesu, pružajući nezavisne naučne savete o rizicima koji su povezani s hranom.

Radnu grupu koju je osnovalo Ministarstvo poljoprivrede čine, osim predsednika prof. dr Ivana Stankovića i dr Nenad Dolovac iz Ministarstva poljoprivrede, dr Neđeljko Karabasil s Veterinarskog fakulteta u Beogradu, dr Vesna Borđević s Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, dr Zoran Panajotović iz Ministarstva zdravlja, dr Vesna Pantić Palibrk iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, dr Jelena Gudelj iz Instituta „Batut” i prof. dr Igor Kojić s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kao stalni članovi. Za povremene članove izabrani su Nebojša Milosavljević iz Uprave za zaštitu bilja, dr Tamara Bošković iz Uprave za veterinu, Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije i Ivana Paripović iz Ministarstva poljoprivrede.

Komunikacija s potrošačima na sajtu koji će osnovati savet za bezbednost hrane, potrošači će moći da postavljaju pitanja o kontroli kvaliteta, ali i da pročitaju uputstva kako da pravilno skladište hranu da se ne bi pokvarila.

- Transparentnost u radu nam je najbitnija, a periodične izveštaje koje ćemo slati nadležnom ministarstvu, moći će da vide i potrošači - naglašava prof. dr Ivan Stanković.


Izvor: Dnevnik

:: AgroVizija Portal :: DA SE ZNA KO JE POKUŠAO DA PRODA OPASNU HRANU ::