2
suncokret

AGROVESTI

ORGANSKA PROIZVODNJA ZAPOŠLJAVA ŽENE

Novi Sad (17. mart 2017.) - Organska proizvodnja u našoj zemlji poslednjih nekoliko godina ima tendenciju rasta. Tako je 2014. godine pod organskom proizvodnjom bilo 9.000 hektara, a već naredne godine čak 15.000 hektara. Kako kažu u Privrednoj komori Srbije, površine će se u narednoj deceniji višestruko uvećati.

Organska poljoprivreda smatra se proizvodnjom posebno pogodnom za zapošljavanje žena. Da bi se otpočeo taj posao, potrebna su značajno manja ulaganja u poređenju sa konvencionalnom poljoprivredom, može da se organizuje na malom posedu i ženama nudi mogućnost da se ekonomski osnaže.

Iz tih razloga, Nacionalno udruženje za razvoj organske poljoprivrede realizovalo je projekat "Organskom proizvodnjom do lakšeg zapošljavanja žena". Žene koje su prošle obuku opredelile su se za tu vrstu proizvodnje zbog porodice, kako bi se ukućani hranili zdravo, ili zbog toga što su ostale bez posla pa vide šansu u proizvodnji organskog voća i povrća.

"Vratila sam se na proizvodnju kako su naše bake nekad radile i koristim sve što imam u prirodi da bih zaštitila povrće", kaže Jarmila Obradović iz Golubinaca.

"Zainteresovana sam za ratarsku proizvodnju a možda kasnije bih digla neki plastenik", dodaje Angelina Kojić iz Beograda.

U Privrednoj komori Srbije kažu da tržište za organskom hranom postoji kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, i da je sve veća potražnja za organskim proizvodima.

"Pre tri godine pod organskom proizvodnjom bilo 9.000 hektara a već naredne godine čak 15.000 hektara", ističe Veljko Jovanović iz PKS-a.

Zahvaljujući saradnji Ministarstva rada i Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje, kroz obuku je prošlo 25 žena. One su kroz teoriju naučile osnovne principe organske proizvodnje, tehnologiju rada, sertifikaciju, kao i ekonomski aspekt proizvodnje i mere podrške. Takođe su posetile i sertifikovana organska gazdinstva koja uspešno vode žene.


Ilustracija: RTV (Jan Valo)
Izvor: RTV (Silvija Gvozdenac)

:: AgroVizija Portal :: ORGANSKA PROIZVODNJA ZAPOŠLJAVA ŽENE ::