2
suncokret

AGROVESTI

MANJI PRINOS SOJE U BAČU?

Bač (06. april 2017.) - Soja je jedna od ratarskih kultura koja se pokazala kao cenovno stabilna i ekonomski isplativa. Zbog toga će ove godine u Srbiji biti posejano rekordnih 220 hiljada hektara te uljarice. Kakvoj se proizvodnoj godini nadaju ratari u Baču? ...

U ataru Bača kažu po jutru se dan poznaje, a po proleću proizvodna godina, a u kontekstu te poslovice i nagoveštaji, da će soja kao najrasprostranjenija ratarska kultura tog dela Bača, zbog aktuelnih agroekoloških uslova i smanjene vlage u zemljištu biti manje prinosna nego izuzetno uspešne prošle godine.

Ipak, prema raspoloživim podacima površine pod sojom biće veće nego ikada, kaže direktor zemljoradničke zadruge iz Bača Miloš Vuković.

Kao dobar poznavalac svih ekonomskih, ali i proizvodnih paramtera gajenja soje, naš sagovonik navodi da je veoma važno voditi računa o takozvanoj energiji klijanja semena i ističe da je za kooperante zadruge na vreme nabavljeno kvalitetno seme sa energijom klijanja do 90 procenata.

Bački ratari spremno ulaze u veliki posao setve soje. Znanjem i iskustvom ne oskudevaju i ponosno ističu da su ovladali svim proizvodnim veštinama.

Recimo i to da je akteulna cena soje 46, 50 din po kilogramu bez PDV-a što je za 6, 50 dinara više nego u vreme prošlogodišnje žetve, a kakve su cenovne projekcije za naredni period.

Da se naslutiti i to da će za razliku od prošle godine biti potrebni i korektivni tretmani znog kasnog nicanja što će dodatno poskupeti proizvodnju, kažu ratari.

Ilustracija: RTV (Nenad Jovićević)
Izvor: RTV (Mirela Mitrić)

:: AgroVizija Portal :: MANJI PRINOS SOJE U BAČU? ::