2
suncokret

AGROVESTI

SVINJETINA DOBILA KRILA

Novi Sad (24. april 2017.) - U novosadskim mesarama i marketima kilogram svinjskog mesa ovih dana poskupeo je 60 i više dinara, a mesari najavljuju i veće cene ukoliko cena tovljenika nastavi da raste.

Tako se sada svinjski but prodaje između 410 i 420 dinara kilogram, dok je pre sedam dana bio oko 350. Кako su nam potvrdili u Regionalnoj komori Srema, trenutno se cena žive vage tovljenika po kilogramu kreće između 180 i 185 dinara, a ima naznaka da bi, zbog sve manjeg uzgoja svinja u tom delu Vojvodine i njihove nestašice na domaćem tržištu, ona mogla biti i veća.

Pre samo dva meseca stočari Srema bili su nezadovoljni cenom žive vage tovljenika, koja se onda kretala između 110 i 120 dinara kilogram, tvrdeći za „Dnevnik” da je upravo ona dovela do toga da se mnogi manu uzgoja svinja. Njihova računica pokazala je da bi cena tovljenika morala biti između 140 i 150 dinara da bi oni došli do „pozitivne nule”, a da bi imali zaradu, morala bi biti barem 50 dinara veća. Кrivca za nisku cenu tovljenika sremski stočari našli su u njihovom nekontrolisanom uvozu iz drugih država i zbog toga su od države tražili da se to zaustavi da bi klanice u Srbiji počele da otkupljuju svinje od domaćih farmera.

U poslednja dva meseca uvoz tovljenika iz drugih država je smanjen i to jeste dovelo do veće cene domaćih, ali je sada svinja na domaćem tržištu znatno manje nego pre godinu-dve. Zlatan Đurić iz Unije poljoprivrednih proizvođača ističe da je povećanje cene tovljenika dobra vest za domaće farmere i ujedno i nagoveštaj početka oporavka domaćeg svinjarstva.

On pak tvrdi da klaničari nemaju pravo da povećavaju cenu svinjskog mesa u trgovinama jer su i dosadašnje cene formirali na osnovu otkupne cene od 220 dinara. To što su za male novce kupovali, a za velike prodavali svinjsko meso dovelo je, tvrdi Đurić, do toga da su klaničari poslednjih godina ostvarili ekstraprofit na svinjetini sa zaradom od sto odsto na štetu proizvođača i potrošača.

Valja podsetiti na to da je donedavno cena svinjskog mesa bila niža od one koja je važila u 2012. godini jer je u tom periodu cvetao uvoz mesa i živih svinja iz država Evrope, dok je interesovanje klaničara za domaće svinje bilo znatno smanjeno. Najviše se uvozilo iz Mađarske, Hrvatske i Nemačke, a Savez potrošača Srbije tvrdio je da to meso nije ni približnog kvaliteta kao domaće.

Ukoliko cena tovljenika nastavi rast, kao što očekuju stočari u Sremu i Mačvi, moglo bi se dogoditi država mora da interveniše prodajom zaliha iz Robnih rezervi. Кlaničari, to je sasvim izvesno, neće trpeti i ako cena narednih dana dostigne 200 dinara po kilogramu žive vage svinje, može očekivati da, osim mesa, poskupe i mesne prerađevine.

Matijević: Zalihe će zadržati dalji skok cena

– Umesto 425 dinara, kilogram svinjskog buta od danas će koštati 455 dinara u diskontima najvećeg prerađivača i klaničara u Srbiji, industrije mesa „Matijević”. Mesne prerađevine od svinjskog mesa zadržaće tu novu cenu jer klaničari imaju zalihe – kaže srpski kralj mesa Petar Matijević.

Očekuje se da svinjsko meso poskupi i kod drugih prerađivača jer mesari i farmeri imaju isti problem.

– Drastičan skok cene svinjskog mesa usledio je zbog nerentabilne cene žive vage svinja na stočnim pijacama pa ih nema na tržištu – navodi on, i naglašava da cena svinjetine mora biti ekonomska. – Zato svinjetina i poskupljuje. On kaže da na tržištu vlada nestašica svinja jer farmeri drže utovljene svinje u oborima, ne želeći da budu na gubitku, a ni mesari neće da prave gubitke, da živu stoku plaćaju po tržišnoj ceni a kupcima u diskontima meso nude po starim cenama.

Po njegovim rečima, treba sačekati da se vidi kakva će ponuda biti na vašarima kada stupe nove cene svinjetine.– Očekuje se da se cena žive vage stabilizuje i maksimalno dostigne između 180 i 190 dinara. Živa vaga svinja ne bi smela da pređe 200 dinara jer toliko košta kilogram utovljenih svinja u okruženju – u Hrvatskoj, Mađarskoj – navodi Matijević.

Кilogram svinjskog buta u Hrvatskoj košta 620 dinara, a u Nemačkoj je deset evra.


Izvor: Dnevnik

:: AgroVizija Portal :: SVINJETINA DOBILA KRILA ::