2
suncokret

AGROVESTI

KROVNI DOKUMENT ZA UVOZ I IZVOZ IZ KINE

Beograd (24. april 2017.) - Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović i direktor Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine Ži Šuping potpisali su danas Memorandum o razumevanju o saradnji u davanju garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda za uvoz i izvoz i protokol o razmeni informacija o stočnim bolestima.

U izjavi medijima posle potpisivanja, Nedimović je rekao da je Memorandum krovni dokument koji omogućava uvoz i izvoz iz Kine a da je protokol o razmeni informacija jako važan jer se tako sprečava zabrana izvoza mesa iz cele zemlje već se zabrana ograničava samo na zaraženo područje.

"Sa kineskom stranom smo dogovorili da uradimo regionalizaciju prostora, da se sa određenog prostora zabrani izvoz ako se na njemu pojavi bolest zbog koje staje izvoz", objasnio je on.

Govoreći o izvozu mesa, on je izrazio uverenje da će izvoz govedine i jagnjetine u Kinu početi za nekoliko meseci a izvoz svinjetine posle analize upitnika koji je podnet kineskim vlastima i izrazio nadu da će to pitanje biti brzo rešeno.

On je dodao da će iduće nedelje biti predat upitnik o proizvodima biljnog porekla, pre svega merkantilnom kukuruzu, suvim šljivama i melasi a da su upitnici za mleko i mlečne proizvode predati i najavio posetu kineske delegacije mlekarama u Srbiji.

Ži Šuping je rekao da je cilj posete njegove delegacije produbljivanje saradnje i osiguravanje bezbednosti stanovništva, podsetivši da je uprava čiji je on direktor institucija vlade Kine koja izdaje sertifikate o bezbednosti hrane koja se uvozi u Kinu.

On je potvrdio da je sa Nedimovićem razgovarao o izvozu goveđeg, svinjskog i jagnjećeg mesa, kukuruza, repice i mlečnih proizvoda.

Dužnost nam je da osiguramo da su srpski proizvodi bezbedni kako bi što brže ušli na kinesko tržište, rekao je on.


Ilustracija: freeimages.com
Izvor: FoNet

:: AgroVizija Portal :: KROVNI DOKUMENT ZA UVOZ I IZVOZ IZ KINE ::