2
suncokret

AGROVESTI

OTVOREN 84. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

Novi Sad (13. maj 2017.) - Međunarodni poljoprivredni sajam, 84. po redu, danas je na Novosadskom sajmu otvorio prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić koji je istakao da je poljoprivreda jedan od najvećih potencijala privrednog razvoja Srbije i da će vlada nastaviti da pomaže kako poljoprivredne proizvođače tako i prerađivačku industriju. ...

"Poljoprivreda za našu zemlju, ali i ostale u regionu, ima veliki značaj, imajući u vidu ne samo njene dosadašnje rezultate, već i njen izuzetan potencijal za dalji razvoj", rekao je Dačić navodeći da o tome govori udeo poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu Srbije.

"Poljoprivreda je jedina grana naše privrede koja ni u najtežim vremenima nije zakazala", istakao je Dačić.

On je ocenio da je razvoj međunarodne saradnje u ovoj oblasti od izuzetnog značaja, naročito na regionalnom nivou i zahvalio na učešću i saradnji prijateljima iz Bosne i Hercegovine koja je zemlja partner na ovogodišnjem Sajmu i izrazio zadovoljstvo da sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnadakom otvori ovu manifestaciju.

"Opredeljenost za jačanje političkih, ekonomskih odnosa i svih vidova međunarodne saradnje potvrđuje i činjenica da je Srbija u BiH svake godine prisutna na Mostarskom sajmu, Sarajevo biznis forumu, kao i Jahorina ekonomskom forumu. Ove manifestacije prepoznajemo kao dobru priliku međusobnog regionalnog povezivanja i približavanja", istakao je Dačić.

On je ukazao i da na izvanredan značaj partnerstva BiH na našem sajmu poljoprivrede, potvrđuje i činjenica da je upravo oblast poljoprivrede jedna od najvažnijih u ukupnim ekonomskih odnosima Srbije i BiH.

"To najbolje ilustruje podatak da više od trećine našeg izvoza u BiH i oko jedne petine bosansko-hercegovačkog izvoza u Srbiju čine poljoprivredno-prehrambeni proizvodi", rekao je Dačić dodajući da je ovaj značajan aspekt saradnje, više puta je istican i u okviru intenzivnog dijaloga i saradnje koji ostvaruju resorna ministarstva dve zemlje, kao i Privredna komora Srbije sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, Privrednom komorom Federacije BiH i Privrednom komorom Republike Srpske.

Dačić je istakao i da se poljoprivreda danas suočava sa brojnim izazovima i poteškoćama, od klimatskih uslova i cena na tržištu, do odliva radne snage i GMO.

"U tom smislu, Vlada mora i hoće da uloži posebne napore da pomogne poljoprivrednicima i omogući im da postignu maksimalne rezultate, jer njihov uspeh je uspeh svih nas", istakao je Dačić.

On je naglasio da je poljoprivreda ujedno i najosetljivije pitanje u pregovorima Srbije za priključivanje Evropskoj uniji i pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Pametnim nastupom, Srbija će nastojati da iskoristi sve mogućnosti koje ove integracije nude", poručio je on.

Takođe je zahvalio svim zemljama, međunarodnim organizacijama i finansijskim institucijama koje sarađuju i pomažu Srbiji u njenim reformama na ovom planu, a posebno na neprocenjivoj saradnji sa institucijama EU, koja je ujedno i naš najveći spoljnotrgovinski partner u ovom i drugim sektorima.

"Srbija danas, u svojstvu domaćina ove prestižne manifestacije, želi da se predstavi kao zemlja koja uspešno sprovodi unutrašnje reforme, koja je stvorila povoljni i sigurni ambijent za strane investicije i poseduje privredne potencijale koji je čine važnim, stabilnim i pouzdanim partnerom na regionalnom i međunarodnom planu", poručio je Dačić.

On je rekao i da ga posebno raduje što će sajam okupiti više izlagača i očekivano više posetilaca nego prošlogodišnji.

Sajam u Novom Sadu, održava se do 19. maja nastupiće više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja, a zemlja partner ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma je Bosna i Hercegovina.

Crnadak: BiH na poljoprivrednom sajmu sa 28 izlagača

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je na Novosadskom sajmu, gde je ta zemlja partner, rekao da je sajam sam po sebi veliko čudo, a da je 1.500 izlagača iz 60 zemalja impozantna brojka.

Crnadak je u obraćanju rekao da želi svima da sajam bude uspešan, da se sklopi mnogo poslova, prijateljstava, da se ostvari velika saradnja i što je najvažnije da se omogući otvaranje mnogih novih radnih mesta.

On je precizirao da je BiH prisutna na sajmu sa 28 izlagača na jedinstvenom štandu i izrazio veliko zadovoljstvo što je zemlja partner ove velike sajamske manifestacije.

Kako je rekao, to je bila odlična odluka saveta ministara BiH.

On je napomenuo da Bosna ima 1,5 milijardi evra razmenu sa Srbijom koja joj je broj jedan ekonomski partner u regionu i drugi u svetu.

Crnadak je podvukao da i Srbija i BiH imaju zajednički spoljnopolitički cilj, a to je ulazak u Evropsku uniju i da rade zajednički na tome, ali i na rešavanju svakodnevnih pitanja koja život znače.

Dačić i Crnadak protivgradnim raketama na oblake

Ministri spoljnih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine Ivica Dačić i Igor Crnadak danas su sa poljoprivrednog sajma u Novom Sadu ispalili protivgradne rakete u oblake iznad Kruševca.

Dačić i Crnadak su na kraju obilaska Novosadskog sajma ispred štanda BIH, zemlje partnera sajma, jedan za drugim ispalili po jednu protivgradnu raketu.

Posetioci su ispaljivanje protivgradnih raketa dva ministra mogli da prate preko video-bima.

Mirović: Sajam vraća sjaj, dokaz o ekonomskom preporodu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na ceremoniji otvaranja 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, rekao je da ta manifestacija vraća raniji sjaj, ističući da je to potvrda ekonomskog preporoda naše privrede, uključujući i poljoprivredu.

I samo letimičan pogled na rast broja izlagača, povećano direktno učešće inostranih zemalja i njihovih kompanija i neuporedivo atraktivniju ponudu dovoljan da se shvati da Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu vraća stari sjaj, istakao je Mirović.

On je naglasio da je to potvrda da je ekonomski preporod cele naše privrede, uključujući i poljoprivredu, uveliko počeo i da to nije plod slučajnosti već dobro osmišljene, racionalne i odlučno vođene ekonomske politike Vlade Republike Srbije.

"Vreme recesije je za nama, a vreme ekonomskog prosperiteta je očigledno počelo", rekao je Mirović.

Poljoprivreda je, po Mirovićevim rečima glavni ekonomski i razvojni potencijal AP Vojvodine koga čine 1,75 miliona hektara obradivog zemljišta, vodni potencijal čiji kapacitet je, kako je kazao, dovoljan za navodnjavanje najmanje 1,2 miliona hektara i vredni, edukovani i za obradu zemlje tradicionalno vezani ljudi.

Mirović je istakao da je Pokrajinska vlada u ovogodišnjem budžetu za oblast poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izdvojila znatno veća sredstva nego ranijih godina, a da je podrška malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima gotovo dvostruko veća od dosadašnje.

Vučević: Svi koji nešto znače u agrobiznisu nalaze se na Sajmu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je na otvaranju 84. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu rekao je da će svi koji nešto znače u agrobiznisu u ovom delu Evrope biti deo te sajamske priredbe.

Po njegovim rečima učesnici Međunarodnog poljoprivrednog sajma biće u prilici da vide, čuju mnogo toga o najnovijim tehnološkim dostignućima iz oblasti agrara i o najprestižnijim i najaktuelnijim trendovima za razvoj poljoprivrede.

"Sve što je ponos srpskih domaćina biće prikazano na jednom mestu - na ovom sajmu, ali Sajam neće biti samo prilika za pokazivanje, razmenu znanja i iskustava, sklapanje poslova, već će i za dobijanje posla jer će u okviru Dana karijere u agrobiznisu izlagači moći da oglase slobodna radna mesta i nadam se da će mnogi ovaj sajam pamtiti i po tome što su dobili zaposlenje", rekao je Vučević.

On je istakao da su srpska privreda, a posebno srpski agrar, dobili snažan vetar u leđa tako što se procesi koji su godinama odlagani, a to su temeljne reforme u našoj ekonomiji, zahvaljujući politici Vlade Srbije, kako je kazao, ne samo sprovode već daju i dobre rezultate i to će "ovde potvrditi svaki domaćin, jer posle godina tavorenja konačno ima priliku da poštenim radom uz snažne podsticaje države, unapredi svoju proizvodnju".

"I dok mi otvaramo Sajam o šansama da naši poljoprivrednici dobiju priliku da izađu na najveće globalno tržište u Kini razgovara naš predsednik Aleksandar Vučić i delegacija Vlade Srbije. I zbog toga što smo predodređeni da se bavimo poljoprivredom, što imamo vredne i požrtvovane ljude na selu, i zbog te snažne podrške i politike razvoja koju vodi naša država, siguran sam da naše vreme tek dolazi", istakao je Vučević.

Ilustracija: Tanjug (Tanja Valić)
Izvor: Tanjug, RTV

:: AgroVizija Portal :: OTVOREN 84. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU ::