2
suncokret

AGROVESTI

Kikinda: POLA JUTRA JAGODA ZA PRISTOJAN ŽIVOT

Kikinda (31. maj 2017.) - Pozitivan primer samozapošljavanja i preduzetništva jeste proizvodnja jagoda na plantaži Kikinđanina Kristijana Detarija, koji se voćarstvom bavi već 15 godina. 

Od jedne bašte, proširio je jagodnjak sa 13.000 živica, a voće prodaje na gradskoj pijaci.

Na površini od pola jutra sa preko 13.000 sadnica, Kikinđanin Kristijan Detari započeo je proizvodnju jagoda. On je jedan od retkih poljoprivrednika na severu Banata koji se bavi proizvodnjom tog voća na većim površinama. Trenutno koristi tri italijanske sorte, koje u prvoj godini rađaju oko 150 grama po živiću, dok u trećoj godini daju i do pola kilograma.

"Imam jagode na oko pola jutra, tačnije nešto više od 13.000 sadnica, a do rasada dolazimo iz sopstvenih sadnica tako što nakon berbe jagoda puštamo živiće za razmnožavanje", rekao je Kristijan Detari.

Kako su godine prolazile, Detari je uvećavao površine pod jagodama, a kasnije uložio u postavku sistema za navodnjavanje kap po kap, folijarnu prihranu, a planira i montažu protivgradne zaštite. Njegove jagode karakteriše proizvodnja iz sopstvenog rasada.

"Na kvalitetu ne gubimo jer su nam matični zasadi zdravi i bezvirusni, a dobijemo na ulaganju jer uštedimo dosta na sadnom materijalu", dodaje Detari.

Jagode jesu isplative, ali kao i u drugim granama poljoprivrede nije moguće da se privređuje isključivo od jedne kulture, pa je naš sagovornik podigao i voćnjak, a bavi se i baštovantsvom.

"U voćnjaku imam zasađene sezonske voćne vrste tako da od proleća do jeseni prodajem robu na gradskoj pijaci", kaže Detari.

Prodaja jagoda ide veoma dobro na gradskoj pijaci, a ovih dana voće ni ne stigne na tezge jer se rasproda odmah na plantaži. Cena se kreće oko 200 dinara po kilogramu.


Ilustracija: RTV (Snežana Zrnić)
Izvor: RTV (Branislav Ugrinov)

:: AgroVizija Portal :: Kikinda: POLA JUTRA JAGODA ZA PRISTOJAN ŽIVOT ::