2
suncokret

AGROVESTI

MEĐUREDNA KULTIVACIJA SUNCOKRETA


Sremska Mitrovica (31. maj 2017.) - Optimalno vreme za međurednu kultivaciju je u fazi 2–3 para listova kod suncokreta.

Ukoliko se primenjuju herbicidi za suzbijanje divljeg sirka iz rizoma, međuredno kultiviranje nikako ne treba izvoditi najmanje 10 dana posle njihove primene.

Međuredna kultivacija je neophodna agrotehnička mera nege prolećnih useva. Ovom merom vrši se razbijanje pokorice, uništavaju se korovi, rastresa zemljište.

Prva međuredna kultivacija treba da počne kada suncokret ima 1-2 para pravih listova, a dubina prodiranja radnih organa mašine treba da je 5-6 cm.

Druga kultivacija se vrši dve nedelje posle prve. Ukoliko je uništavan rizomski sirak herbicidima, treba sačekati da se korovske biljke osuše.

"Preporuka stručnjaka je da se kod suncokreta izvrši jedna međuredna kultivacija ukoliko na parceli postoji problem sa korovima ili pokoricom. Do skoro se mislilo da kultiviranje ne dovodi do značajnijeg povećanja prinosa suncokreta, međutim noviji podaci govore suprotno, da je samo jednim međurednim kultiviranjem moguće povećati prinos suncokreta za oko 200 kg/ha u proizvodnim uslovima", kaže Ivica Živković poljoprivrednik iz Sota.

"Ukoliko se kultivacija ne radi neminovno dolazi do bržeg stvaranja pokorice, lošijih vodno- vazdušnih osobina zemljišta i na taj način smanjuje se prinos. S druge strane primenom ove agrotehničke mere na većini zemljišta dovodi se do povećanja prinosa zrna suncokreta jer se omogućava bolje čuvanje vode u zemljištu", tvrdi Zoran Martinović stručni saradnik PSS Sremska Mitrovica.


Ilustracija: RTV (Maja Gligorić)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: MEĐUREDNA KULTIVACIJA SUNCOKRETA ::