2
suncokret

AGROVESTI

SAD I KLIMA ŽANJE NAŠE ŽITO

Beograd (05. jun 2017.) - Stručnjaci očekuju da će sa oko 540.000 zasejanih hektara biti "skinuto" oko 2,7 miliona tona pšenice. Dva miliona tona manje nego lane.

Srbija će, kako procenjuju stručnjaci, ove godine imati za oko dva miliona tona pšenice manje nego lane. Meteorološki uslovi, kako objašnjava dr Srbislav Denčić, sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, nisu bili naklonjeni pšenici, tako da će i rod biti znatno manji, nego prošle, rekordne godine.

Pšenica je, kako precizira Denčić, prošle jeseni sejana na oko 540.000 hektara, a i već se tada dalo naslutiti da će godina biti lošija, odnosno, da nećemo dobiti oko 4,7 miliona tona žita, koliko je požnjeveno 2016. godine.

- Samo trećina pšenice je zasejana u optimalnom agrotehničkom roku - ukazuje Denčić. - Čak polovina njiva sa pšenicom zasejana je tek u novembru, a, kako procenjujemo, 15 odsto njiva je zasejano i u drugoj polovini novembra. Samim tim, pšenica nije imala adekvatne uslove za nicanje, a tako su problemi za ovu našu najvažniju žitaricu samo počeli.

Vremenski uslovi, kako kaže Denčić, pšenici nisu bili naklonjeni ni u vreme bokorenja, pošto smo tada imali sušni period, koji nije dozvolio da se biljke lepo razviju i da "zatvore sklop".

- Poslednji problem koji je pogodio pšenicu dešava se ovih dana - navodi Denčić. - Biljke su trenutno u fazi nalivanja zrna, odnosno, praktično, sada se formira najveći deo prinosa, tako da bi bilo dragoceno da imamo relativno niske temperature, ispod 30 stepeni, a pre svega hladne noći. Ako ne bude bilo tako, imaćemo šturo i sitno zrno, a samim tim i manji kvalitet, a i manji prinos.

Denčić, takođe, napominje, da najave meteorloga kažu kako bismo upravo takav scenario i mogli da imamo...

- Kako čujem, temperature bi, u sledećih 15 dana, koji su ključni za nalivanje zrna, mogle da "preskoče" 33 stepena - jasan je Denčić. - Samim tim, rod neće biti sjajan...

Ovoga je svestan i Marko Jankov, iz Pačira, ratar koji bi pšenicu trebalo da "skida" sa oko 30 hektara. Kako kaže, pružio je biljkama sve što je trebalo da im se da, ali, protiv vremena ne može.

- Imao sam, prošle godine, rod koji je po hektaru bio i veći od šest tona, ali, ove godine, ako dohvatim četiri, biću veoma srećan - kaže Jankov. - Sa druge strane, međutim, teši me to što je uvek bilo pravilo - ako je rod niži cena je viša, tako da se nadam da će cena nadoknaditi gubitak u rodu...

PRODUKTNA BERZA

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu, inače, pšenicom se ovih dana trguje po ceni koja je za 0,15 odsto niža nego prethodne nedelje. U zavisnosti od kvaliteta robe, kako kažu na Berzi, cene su se kretale od 16,95 do 17,40 dinara bez PDV, tako da je nedeljni ponder iznosio 17,05 dinara, odnosno, 18,76 dinara po kilogramu sa PDV.

JEČAM

Kombajni bi, već za nedelju dana, trebalo da uđu u njive sa ječmom - ističe Denčić. - Ubrzo će, naravno, slediti i pšenica, a očekujem da će, ove godine, umesto uobičajenog pada cene u žetvi, početak žetve i prvi rezultati, doneti rast cene pšenice.


Izvor: Večernje novosti

:: AgroVizija Portal :: SAD I KLIMA ŽANJE NAŠE ŽITO ::