2
suncokret

AGROVESTI

NEOPHODNO SUZBIJANJE KOROVA KOD SOJE


Sremska Mitrovica (13. jun 2017.) - Soja je nežna biljka pa je neophodno uništavanje korova iz useva pod ovom kulturom.

Pod tim se smatraju operacije poput valjanja, razbijanja pokorice, međuredna kultivacija, zaštita od bolesti, štetočina i korova i navodnjavanje. Kako je soja nežna biljka neophodno je uništavanje korova u cilju postizanja kvalitetnih prinosa i to je mera koja se ovih dana što pre mora primeniti.

Međuredna kultivacija obavlja se nakon uspostavljanja redova, i nekoliko puta u toku vegetacije, radi suzbijanja korova i rastresanja zemljišta. Baš ovaj posao poljoprivrednici u Sremu ovih dana planiraju da urade.

Soja je dosta osetljiva na herbicide tako da treba biti oprezan prilikom primene ističu stručnjaci. Suzbijanje korova u soji predstavlja kombinaciju agrotehničkih i hemijskih mera za koje je krajnji rok.

Kod zakorovljenih njiva, u zavisnosti od spektra korova, dobra je kombinacija herbicida. Ipak u velikoj meri značajno će na prinos uticati mehanička operacija kultiviranje.

Svakako u narednom periodu na polju treba pratiti i situaciju kada su u pitanju bolesti.

U našim uslovima, najčešće se javljaju plamenjača i bakteriozna pegavost na listu, na stablu su najštetniji crna pegavost stabla i bela trulež, a na korenu i stablu ugljenasta trulež.


Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: NEOPHODNO SUZBIJANJE KOROVA KOD SOJE ::