2
suncokret

AGROVESTI

DANI VIŠANJA U FEKETIĆU

Feketić (13. jun 2017.) - Drugi vikend u Feketiću je tradicionalno rezervisan za festival u čast autohtone crne višnje. Hiljade posetilaca koji su boravili u selu tokom tri dana trajanja Festivala feketićke višnje imali su prilike da probaju sveže voće ili domaće proizvode od višanja. ...

Konc Eva, jedan od proizvođača i uzgajivača ove naročite sorte iz Feketića, počela je da se bavi proizvodnjom pre godinu dana i zadovoljna je dosadašnjim rezultatima, iako ovogodišnji rod nije bio naročito dobar.

"Imamo razne proizvode. Novina je da smo ove godine počeli da proizvodimo sirup za sok, a imamo i pekmez, liker od višanja i više vrsta rakija," rekla Eva Konc.

Autohtona sorta višanja „prima" postala je brend Feketića još sedamdesetih godina prošlog veka, kada se izvozila u Nemačku, ali je proizvodnja u međuvremenu značajno smanjena. Ipak, interes kupaca za ovu zaštićenu vrstu nikada nije prestao.

Predsednik Saveta mesne zajednice Feketić, Bela Bojtoš, kaže da poslednjih godina postoji tendencija da se broj uzgajivača poveća i da se ova brendirana sorta iskoristi i u ekonomskom, ali i turističkom smislu.

"Sada se ponovo kreće sa sađenjem te „prima" feketićke višnje koja ima do 70 odsto više antioksidansa. Više od bilo koje druge sorte u svetu. Sade se velike parcele. Trenutno imamo problem što iako imamo mnogo višanja, opet nemamo dovoljno u odnosu na potražnju," iskren je bio Bojtoš.

Broj sadnica u Feketiću kreće se i do više desetina hiljada, a poslednjih godina, zbog velikog interesovanja, nasadi višanja se neprestano povećavaju.

Centralni dan Festivala feketićke višnje bio je u subotu kada je tokom celog dana održan čitav niz programskih sadržaja. Od deset časova ujutru je počelo takmičenje u kuvanju gulaša, a u dvorištvu Doma kulture deca iz KC „Car Dušan Silni" su na licu mesta crtala likovne radove i pisala sastave na temu „Višnjičica rod rodila", za koje su kasnije i nagrađeni, a nešto kasnije upriličena je izložba ručnih radova i proizvoda od višnje i meda "Feketić i višnja".

U kreiranju programa trodnevnog festivala učestvovale su članice Udruženja žena „Hestija", civilno društvo za majku i dete „Izida", turistička organizacija, kao i lokalni proizvođači i preduzetnici.

Od 18 časova, na otvorenoj bini Doma kulture održan je dvojezični kulturno-umetnički program u izvođenju članova KUD "Feketić", učenika osnovnih škola, zabavišta, "Izide", KC "Car Dusan Silni", KUD "Njegoš" i KUD "Ksenija".

Specijalni gosti ove godine bili su majstori kulinarstva iz Mađarske koji su se predstavili performansom u rezanju i pravljenju dekoracija od voća.

Ilustracija: RTV
Izvor: RTV (Aleksandar Lenđer)

:: AgroVizija Portal :: DANI VIŠANJA U FEKETIĆU ::