2
suncokret

AGROVESTI

DRŽAVA TRAŽI SAVETNIKA ZA PRIVATIZACIJU PKB-A

Beograd (15. jun 2017.) - Još nije poznat model po kome bi mogao da bude privatizovan jedini preostali veliki državni kombinat

Odluka o tome na koji način će država privatizovati Poljoprivrednu korporaciju Beograd uskoro bi trebalo da bude poznata, ali ne do kraja ovog meseca kako je ranije bilo najavljivano.

PKB je objavio poziv za izbor privatizacionog savetnika a zainteresovani ponude mogu da dostave do 20. juna.

U Ministarstvu privrede nisu konkretno odgovorili na pitanje „Politike” da li su blizu rešenja na koji način bi mogao da bude privatizovan jedini preostali veliki kombinat u rukama države, čiji je najvredniji kapital poljoprivredno zemljište.

Od Pančevačkog mosta do Čente sva zemlja PKB-a je uz put i izuzetno je vredna, a na pojedinim lokacijama bližim Beogradu hektar vredi i do milion evra.

– Postupak izbora privatizacionog savetnika PKB korporacije je u toku. Ministarstvo privrede će, u narednom periodu, ceneći procenu vrednosti, strateški značaj firme, kao i iskazano interesovanje investitora, predložiti vladi najoptimalniji način za privatizaciju – navodi se u odgovoru kao i to da postoji nekoliko mogućnosti: prodaja kapitala, imovine, strateško partnerstvo ili kombinacija nekih od navedenih modela.

Prema tekstu javnog poziva, zadatak privatizacionog savetnika biće, između ostalog, upravo to da na osnovu pravne i finansijske analize proceni vrednost firme i predloži model privatizacije. Koji je krajnji rok za objavu tendera nije poznato jer nadležni kažu da će to zavisiti „od niza aktivnosti koje prethode objavi javnog poziva, a koje su različite za svaki model privatizacije”.

Za kupovinu Poljoprivredne korporacije Beograd interes je već iskazalo osam investitora. Pisma o zainteresovanosti početkom 2017. godine poslale su kompanije „Matijević” i „MK grupa” Miodraga Kostića, „Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dve kompanije iz Velike Britanije, jedna iz Kine i jedna iz Singapura, kao i jedan privrednik iz Kovina.

Odluku o raspisivanju poziva za izbor savetnika doneo je 9. juna odbor direktora PKB-a.

Milisav Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata PKB-a kaže da sindikati neće odustati od svog predloga da se ide na strateško partnerstvo u kome bi država zadržala većinski paket akcija. Radna grupa za privatizaciju PKB-a, dodaje, formirana je početkom ove godine ali se još nije sastala.

– Predstavnici sindikata nisu prisustvovali ni otvaranju ponuda zainteresovanih investitora iako su imenovani u radnu grupu i to im je obećano – kaže Đorđević.

Ako je suditi po svim dosadašnjim koracima koje je preduzimala država za PKB će se verovatno tražiti strateški partner. To je nagovešteno još u septembru prošle godine kada je Skupština grada prenela oko 99 odsto akcija ovog preduzeća na Republiku. Ali takvu mogućnost najavio je i tadašnji ministar privrede Željko Sertić ubrzo pošto je, prošle godine, propao prvi pokušaj privatizacije (po tenderu iz 2015) jer nije bilo zainteresovanih iako je početna cena od 154 miliona evra već bila spuštena na 50 odsto od vrednosti imovine.

Ovo preduzeće ima u vlasništvu 23.000 hektara zemlje, od čeka 1.400 hektara građevinskog i 5.200 hektara potencijalno građevinskog zemljišta. PKB je pre dva godine prodao kompanijama MPC Petra Matića i nemačkom „Lidlu” ukupno pet hektara poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni (kod naselja Greda i Borča) za 700.000 do milion evra po hektaru. Iako zvanično pred privatizacijom nedavno je (na istoj lokaciji) takođe oglašena prodaja dve parcele. Kako saznajemo, na oglas se javilo nekoliko zainteresovanih kupaca.  


Izvor: Politika

:: AgroVizija Portal :: DRŽAVA TRAŽI SAVETNIKA ZA PRIVATIZACIJU PKB-A ::