2
suncokret

AGROVESTI

USPEŠNA PROVERA MODELA ZAŠTITE TREŠNJE

Sombor (20. jun 2017.) - Poljoprivredna stručna služba Sombor podigla je u Karavukovu zasad trešanja 2012. godine. U zasadu od 1,0 hektara zasađene su sorte Ferrovia, Kordia i Regina. U zimu 2015. godine podignuto je još 1,5 ha sa sortama: Ferrovia, Kordia, Regina, Carmen, Grace star i Sweet Sareta.

U ovom zasadu postavljene su feromonske klopke za praćenje prisustva štetnih insekata, Tropinota hirta, Rhagoletis cerasi i Ceratitis capitata. Postavljene su i klopke-atraktanti za masovno izlovljavanje azijske voćne mušice (Drosophila suzukii).

Pored feromonskih klopki, u zasadu je postavljena i automatska meteorološka stanica, a u cilju registrovanja uslova u kojima se proizvodnja odvija, kao i njihova pogodnost za pojavu i razvoj prouzrokovača bolesti.

Zaštita zasada trešnje bila je usmerena na praćenje pojave i uslova za dalji razvoj prouzrokovača bolesti kao što su: Monilia spp, Stigmina carpophila, Pseudomonas spp, Blumeriella japii, Clasterosporium carpophilum.

Izbor pesticida se bazirao na primeni preventivnih fungicida a s obzirom da su u zasadu tokom cvetanja bili uneti bumbari, radi boljeg oprašivanja, vodili smo računa i o aktivnim materijama pesticida koji nisu imali negativno dejstvo na bumbare.

Kao rezultat ovakvog sistema zaštite dobili smo zdravstveno ispravne plodove, odličnog kvaliteta koji su spremni za izvoz na strano tržište.


Izvor: PIS zaštite bilja AP Vojvodine

:: AgroVizija Portal :: USPEŠNA PROVERA MODELA ZAŠTITE TREŠNJE ::