2
suncokret

AGROVESTI

POOŠTRENI KRITERIJUMI ZA IZDAVANJE ZEMLJE U DUGOROČNI ZAKUP

Novi Sad (05. jul 2017.) - Od januara kada je raspisan javni poziv za dugoročni zakup državnog poljopirvrednog zemljišta prijavljeno je 219 investicionih projekata. ...

Ministarstvo poljprivrede do sada je odobrilo svega sedam investicija, a obrađeno je oko 40 odsto zahteva.

Ministar Branislav Nedimović, kaže za RTV da čitav proces dugo traje, jer se uz dobit i investitora ispituje i razvojni potencijal, ali i svi pravni aspekti parcela koje se izdaju u zakup na 30 godina.

Oko 680 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, najvažniji je resurs kojim ova država raspolaže i zato se neće dozvoliti da neko lako dođe do zemlje, a da za to nema ekonomskog opravdanja za državu, kaže za RTV ministar poljoprivrede Branisalav Nedimović. Do sada je za dugoročni zakup opredeljeno oko 3 hiljade hektara i u Centralnoj Srbiji i u Vojvodini, a osnovni kriterijum koji važi i koji će važiti nije to da li je reč o stranom ili domaćem kapitalu, već da li proizvodnja koja se uspostavlja donosi korist duštvu i spoljnotrgovinskom bilansu zemlje.

"Sedam zahteva je do sada odobreno i samo govori koliko smo rigorozni, a optuživali su nas davaćete i šakom i kapom. Evo, jel dajemo šakom i kapom? Nije uopšte tako?", kaže Nedimović.

Komisija koja donosi odluke o tome kojem će se projektu dodeliti zemlja na 30 godina, zasedaće i ove nedelje, a do sada je, kaže ministar, potpuno obrađeno 40 odsto zahteva, dok je ostalih 60 odsto blizu kraja. Ceo proces, koji je, kako ističe Nedimović, potpuno transparentan, usporava i imovinsko-pravne provere parcela.

"Mi tu radimo i da li su te parcele na kojima se želi investitrati predmet restitucije, da li su u imovinsko pravnom smislu čiste, iz katastra da dobijemo kompletne infromacije. Naše inspekcije izlaze na teren da utvrde ša se tačno nalazi na parcelama. Mi želimo da investitor dobije zemlju, da ima čistu zemlju 1/1 u zakup, a ne da nam se sutra pojavljuje milion problema kakvih se pojavljivalo od 2000. godine. Iz tog razloga taj proces možda ide nešto sporije", objašnjava ministar.

Poseban problem je, kaže Nedimović, komasirano zemljište. Ima primera da se parcela koju potražuju bivši vlasnici nalazi potpuno okružena nespornom državnom zemljom, što narušava prirodu zemljišta, te sa Mrežom za restituciju i uz podršku Ministarstva pravde, razgovoraju o Zakonu o restituciji. A izmene zakona koji bi predvideo supstituciju, odnosno, davanje neke druge adekvatne parcele, stari je predlog Mreže, kaže za RTV Mile Antić, ali i podseća na to da i prema postojećim propisima čak i komasirane parcele moraju da se vrate.

"Znači sve ugovore o zakupu danas, sutra će neko osporiti koji se prave na komasiranom zemljištu, zato što to zemljište jednostavno može se vratiti. Zato bi kroz izmene zakona trebalo omogućiti da se proces restitucije ubrzano sprovede, ali restitucije u naturi, znači davanje istog ili adekvatnog drugog zemljiša. I na taj način će država i lokalne samouprave vrlo brzo dobiti odrešene ruke da sa onim preostalim zemljištem koga će biti najmanje 5 do 6 puta više nego što se sve ukupno potražuje u restituciji raspolažu u najboljem interesu društva", kaže on.

Iz Mreže takođe ističu da bi se uvođenjem supstitucije i za građane, a ne samo za crkvene zajednice kakva je sada regulativa, moglo gotovo u potpunosti izbeći novčano obeštećenje starih vlasnika. Potražuje se svega petina od ukupnog državnog poljoprivrednog zemljišta i manje od pola procenta šumskog zemljišta, pa bi vraćanje u naturi javni dug Srbije moglo poštedeti uvećanja za oko 2 milijarde evra.

Ilustracija: RTV (Predrag Nešković)
Izvor: RTV (Marija Stokuća)

:: AgroVizija Portal :: POOŠTRENI KRITERIJUMI ZA IZDAVANJE ZEMLJE U DUGOROČNI ZAKUP ::