2
suncokret

AGROVESTI

Ratkovo: MALINARI PROTESTUJU, ROD PROPADA

Ratkovo (11. jul 2017.) - Više od dve stotine proizvođača maline iz Ratkova i okoline, protestovali su zbog niske otkupne cene. Oni su najavili i radikalizaciju protesta, ukoliko se ne usvoje njihovi zahtevi. 

U ratkovačkim malinjacima, malinu trenutno niko ne bere, ali i ne otkupljuje. Protesti su sve brojniji.

"Prvi od naših od zahteva jeste da cena maline bude 200 dinara za kilogram, čime smo se solidarisali sa kolegama iz centralne Srbije. Spremni za svaki vid dogovora, ali od toga još uvek nema ništa. Predstavnici bačkih malinara nemaju svog predstavnika u pregovorima Vlade i hladnjačara, što je naš drugi zahtev.

Treća stvar koju tražimo jeste dolazak predstavnika resornog ministarstva, da zajedno nadjemo rešenje da malinari postanu akcionari i zadrugari", kaže za RTV Milan Došen iz Udruženja malinara u Ratkovu.

Malinari su sa stotinjak vozila su na pet minuta blokirali magistralni put Novi Sad-Odžaci, a zatim su nastavili protestnu vožnju.

U udruženju malinara u Ratkovu kažu da dnevno propada rod vredan 25 hiljada evra, a bez dnevnica je i oko hiljadu berača koji čekaju posao, jer niko ne može da ih angažuje po ovako niskoj ceni maline.

Malinari najavljuju dolazak pred lokalnu samoupravu u Odžacima, jer im se do sada niko od zvaničnika nije obratio, niti obećao podršku.

Ilustracija: morguefile.com
Izvor: RTV (Predrag Ćurčija)

:: AgroVizija Portal :: Ratkovo: MALINARI PROTESTUJU, ROD PROPADA ::