2
suncokret

AGROVESTI

Ratari: SUŠA "TOPI“ POTENCIJALNI ROD

Novi Sad, Subotica (11. jul 2017.) - Ekstremne temperature i odsustvo vlage ugrožavaju jare useve. Već sada stručnjaci ovu godinu upoređuju sa katastrofalnom 2012-tom.

Savetodavac u Poljoprivrednoj stanici Novi Sad Janko Pap kaže da je stanje bolje u usevima gde je upotrebljena puna agrotehnika kao i na plodnijim zemljištima. Na slabijim zemljištima soja je već počela da odbacuje mahune. Pap kaže da je kukuruz u kritičnoj fazi metličenja i formiranja klipa i da su tropske temperature došle u najnepovoljnijem trenutku.

"Mi iz prakse znamo da već na 30°C smanjuje oplodnja, a da na 35°C prestaje aktivnost polenovog praha. U izuzetno nezavidnoj situaciji smo. Sada je teško proceniti kolika će šteta biti, ali da će biti "krezubih klipova" to je izvesno."

Poljoprivrednik iz okoline Subotice Miroslav Ivković kaže da je već sada izvesno da će na severu Bačke doći do smanjenja roda ratarskih kultura i apeluje da se uradi koliko je moguće na povećanju navodnjavanih površina.

"Kukuruz je visine 1m. Izbacio je metlicu i formira klip. Tako mala biljka ne može da postigne značajniji prinos. Suncokret u ovom trenutku ima najveće potrebe za vodom. Neće moći da formira dovoljan broj zrna u glavi. Možda će situacija biti bolja nego 2012. Gde god postoji mogućnost, trebalo bi uložiti u navodnjavanje. Nebitno da li je reč o državnom ili privatnom zemljištu."

A navodnjavanje je obavezno u proizvodnji kupusa. Na tropskim temperaturama Miroljub Janković u Futogu ovih dana rasađuje mlade biljke i vodom pokušava koliko-toliko da rashladi zemljište.

"Mora se zemlja rashlađivati. Temperatura površine zemljišta koje se ne navodnjava ovih dana je 45-50°C. Šta god spustili u takvo zemljište – izgoreće. Tu spasa nema. Uslovi su dramatično teški."

Da je suša začajno smanjila rod pšenice, i da znatno utiče na potencijal za prinos kukuruza i soje potvrđuje i povećanje njihovih cena na Produktnoj berzi u Novom Sadu.


Ilustracija: RTV screenshot
Izvor: RTV (Đorđe Simović)

:: AgroVizija Portal :: Ratari: SUŠA "TOPI“ POTENCIJALNI ROD ::