2
suncokret

AGROVESTI

SOLIDAN PRINOS DUVANA U SREMU

Sremska Mitrovica (17. jul 2017.) - Duvan izgleda dobro na samom početku berbe. Očekivanja poljoprivrednika su da će biti solidnog prinosa iako je godina sušnija i u početnim fazama je zabeležen blagi zaostatak u porastu. Cena još uvek nije poznata kada je u pitanju otkup, ali se očekuje da u narednom periodu bude poznato koliko će plaćati otkupljivači.

Iako je nedostajala vlaga u zemljištu početkom nicanja duvan sada izgleda dobro. Prva berba na donja tri lista je već odrađena. Prinos je solidan kažu proizvođači, a u narednim danima se očekuje da biljka intenzivno napreduje.

Kada su u pitanju insekti problema sa ovim štetočinama nije bilo do sada jer je odrađena pravovremena zaštita useva. Agrotehnika je ispoštovana kako bi se ostvario kvalitet na polju. Trenutno je faza intenzivnog cvetanja u toku tako da biljka maksimalno razvija svoje listove.

List duvana bere se u tehničkoj zrelosti. Listovi postepeno sazrevaju od baze prema vrhu stabljike. Nedeljno sazrevaju 2-3 lista, a berba obično traje oko 2 meseca mada u poslednjem periodu traje i duže na području Srema.

Kada je u pitanju otkup još uvek se ne zna cena jer otkupljivači nisu izašli sa ponudom obzirom da je tek početak berbe.


Ilustracija: EPA (AARON UFUMELI)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: SOLIDAN PRINOS DUVANA U SREMU ::