2
suncokret

AGROVESTI

TENIS KONKURISAO U JOŠ TRI OPŠTINE

Beograd (24. jul 2017.) - Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da od 1. novembra kreće realizacija dve investicije nemačke kompanije "Tenis" i to u Zrenjaninu i Kikindi.

Nedimović je za RTS rekao da nemački proizvođača mesa "Tenis" konkuriše za zakup zemljišta u još tri opštine, ali da komisija još nije završila proces.

"Mi kod svakog projekta analiziramo katastar, restituciju. Želimo da samo one parcele koje su čiste u imovinsko-pravnom smislu budu predmet davanja u zakup na 30 godina. Imamo Zrenjanin i Kikindu gde kreće izgradnja farmi, nakon toga kreću klanice", naglasio je ministar.

Dolaskom te nemačke kompanije, pojašnjava, obezbeđuje se veliko tržište koje oni imaju na prostoru Evrope, Rusije, Kine.

"Bilo je puno sumnje da li će posao biti transparentan, čak su nazivali zakon o zakupu poljoprivrednog zemljišta na 30 godina da je namenjen samo ovom preduzeću. Mi smo do sada 11 projekata odobrili, samo dva se odnose na 'Tenis', devet su srpski proizvođači", pojasnio je on.

Početkom avgusta kreće izgradnja četiri magistralna sistema za navodnjavanje

On je dodao da će početkom avgusta krenuti izgradnja četiri magistralna sistema za navodnjavanje od 11, koliko je zaključeno ugovorom sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ministar je naveo da će, kada se završi izgradnja svih 11 magistralnih sistema, Srbija imati novih 25.000 do 30.000 hektara zemljišta koji se navodnjava.

"Paralelno sa tim mi subvencionišemo mikrosisteme za navodnjavanje bušenjem bunara, koji se najčešće koriste u voćarstvu i povrtarstvu. Definitivno da klimatske promene čine svoje, moramo učiniti dodatni napor da što više poljoprivrednih površina stavimo pod sistem za zalivanje", rekao je Nedimović za RTS.

 On je podsetio da je u Srbiji do tri odsto obradivih površina pod sistemom zalivanja, a da se teži da to bude bar 10 odsto.

"Sistemi za navodnjavanje su važni naročito na onim prostorima koji su usmereni na voćarstvo i povrtarstvo. Tu se mogu isplatiti sistemi za navodnjavanja, zbog toga su važni predeli oko Beograda, Mladenovac, Smederevo, Leskovac", zaključio je ministar.

Kikinda: O zahtevu Tenisa po usvajanju Investicionog plana

Da li će nemačkoj kompaniji Tenis biti odobreno pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u Kikindi, odlučivaće skupština tog grada, tek kada nadležna republička komisija prihvati investicioni plan nemačkog proizvođača mesa, rečeno je Tanjugu u gradskoj upravi Kikinde.

Kako je objasnio član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Imre Kabok, kompanija Tenis podnela je zahtev za ostvarivanje prava prvenstva zakupa 3.002,89 hektara, na period od 30 godina, na područjima katastarskih opština Kikinda, Banatska Topola, Banatsko Veliko Selo, Novi Kozarci i Rusko Selo.

"Postupak izdavanja u zakup poljoprivrednog zemljišta kompaniji Tenis sprovodi Komisija koju je obrazovao ministar nadležan za poslove poljoprivrede. Komisija je prva i osnovna instanca u ocenjivanju Investicionog plana navedenog investitora i tek nakon što Komisija da saglasnost na predloženi investicioni plan, Skupština grada Kikinde će, na svojoj sednici, odlučivati o donošenju Odluke o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta", naveo je Kabok.

On je dodao da će tek po pravnosnažnosti odluke kompanija Tenis moći da uđe u posed.

"Prema dosadašnjim podacima kojima Grad raspolaže, radi se o izgradnji farme svinja. Konkretniji podaci o vrsti i količini stoke, visini ulaganja i drugo, nalaze se u Investicionom planu, koji se nalazi na razmatranju kod Komisije", istakao je Kabok.

Član gradskog veća rekao je i da još nije započeta izgradnja objekata niti bilo kakve infrastrukture za potrebe potencijalnog investitora.

U kompaniji „Tenis" nisu želeli da izlaze u javnost sa novim podacima o planiranim investicijama u Srbiji.

Portparol nemačkog koncerna Marku Ajher je za Tanjug kazao da „Tenis" ne želi da komentariše podatke o vremenu dolaska u Srbiju.

„Ranije smo saopštili da u Srbiji sledimo dugoročnu strategiju i da želimo da investiramo. U ovom trenutku ne želimo da se izjašnjavamo o detaljima i vremenu, kao i delovanju. To ćemo saopštiti tek kada završimo planiranje. To još nije slučaj. Čim budemo završili naša planiranja rado ćemo informisati medije u Srbiji", naglasio je Ajher.


Ilustracija: RTV (Vaso Pudar)
Izvor: Tanjug, RTS

:: AgroVizija Portal :: TENIS KONKURISAO U JOŠ TRI OPŠTINE ::