2
suncokret

AGROVESTI

"MALINA STRATEŠKI PROIZVOD PO GEOGRAFSKOM POREKLU"

Čačak (24. jul 2017.) - Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović izjavio je danas da je sa predstavnicima Vlade Srbije dogovoreno da malina bude strateški proizvod na osnovu geografskog porekla.

Kako je Radović objasnio u izjavi Tanjugu, na taj način biće poznato koliko je malina proizvedeno u svakoj mesnoj zajednici, lokalnoj samoupravi i gradu.

"Nećemo imati, kao do sada, da se plasiraju lažne informacije, da je hiperprodukcija i da ne ide izvoz", rekao je Radović.

On je dodao da je dijalog sa državom pokrenut sa mrtve tačke i da u prilog tome idu garancije vlade da će pratiti cene malina.

"Vlada garantuje, ne rečima, nego ćemo danas dobiti dokument, da će se kontrolisati cene po kojim su maline izvezene, a po kojim se prodaju. Na taj način znaćemo da li je dobra akontna cena, odnosno da li je 220 dinara, koliko zahteva Asocijacija malinara", rekao je Radović.

Osim značaja osnivanja Nacionalnog saveta, koji bi se bavio problemom malinara, Radović je istakao i da uzgajivači malina ostaju pri tome da ona bude 1,83 evra.

"Predložili smo da akontna cena, dok se bude obračunavala, bude 180-190 dinara, a razlika do 220 dinara da se isplati do 1. januara ili 1. februara", rekao je Radović.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije rekao je i da su od Vlade zatražili i da predsednik Regionalne privredne komore Užice, Rade Ljubojević, bude smenjen.

"On ne može da bude četvrti izvoznik iz Srbije, a da vrši funkciju u privrednoj komori u Užicu. To utiče na proizvodnju i mislimo da je to sukob interesa", rekao je Radović.

Radović je naveo i da je predstavnicima malinara na jučerašnjem sastanku rečeno da je formirana komisija koja ispituje da li postoji monopol na tržištu malina.

"Rekli su i da će početi sve inspekcije i kontrola malih i velikih hladnjača, da se mora stati na put tom monopolu", zaključio je Radović.


Ilustracija: morguefile.com
Izvor: Tanjug

:: AgroVizija Portal :: "MALINA STRATEŠKI PROIZVOD PO GEOGRAFSKOM POREKLU" ::