2
suncokret

AGROVESTI

FARMERI STREPE OD POJAVE AFLATOKSINA

Gajdobra (07. avgust 2017.) - O problemima zbog suše najviše se govori zbog pada prinosa i kvaliteta biljne proizvodnje. Međutim, veliki problemi prate stočarstvo, jer će hrana za krave u mlečnom govedarstvu biti znatno lošijeg kvaliteta, strahuju farmeri.

Farma broji približno 160 komada muznih krava, sa pratećim kategorijama grla ukupno 300, kaže proizvođač mleka u Gajdobri Vasilije Ivković. On se 22 godine bavi tim poslom i ocenjuje da je ova godina po suši najgora od kada je u tom poslu.

"Zbog suše je bilo teško 2003. i 2012. godine. Po meni je 2003. godina bila teža od 2012. godine, ali je ova godina nešto što ja ne pamtim. Ova suša će se vrlo loše odraziti na proizvodnju mleka. Prvo će poskupeti stočna hrana koje neće biti dovoljno. Kvalitet hrane će biti jako loš, a kvalitet silaže nikada lošiji. Čim se krave slabije hrane biće manje mleka, tako da možemo očekivati i nestašice mleka", žali se Ivković.

U sušnoj 2012. godini bilo je problema sa aflatoksinom, a Vasilije Ivković strahuje da će tih problema biti i ove godine.

"Aflatoksin nam je neminovan i to nas čeka. Temperature su veoma visoke, pojedini kukuruzi dospevaju za petnaestak dana na vršidbu. Temperature su preko 30 stepeni što pogoduje razvoju aflatoksina", upozorava on.

Ovako visoke temperature teško podnosi i krave na muži, kaže Ivković.

"Ne znam kome je gore, nama koji radimo u štalama, ili samim kravama," pomalo u šali kaže Ivković.

Kako zaključuje, zbog problema sa sušom, u Udruženju proizvođača mleka je zahtevano da država do 10. avgusta isplati farmerima subvencije za umatičena grla i premiju za mleko.


Ilustacija: RTV (Martin Martinov)
Izvor: RTV (Stevan Davidović)

:: AgroVizija Portal :: FARMERI STREPE OD POJAVE AFLATOKSINA ::