2
suncokret

AGROVESTI

SUŠA ĆE POVEĆATI CENU SVINJA

Sremska Mitrovica (15. avgust 2017.) - Posledice suše se vide na parcelama u Sremu. Tovljači svinja smatraju da će to dovesti do poskupljenja proizvodnje. Otkupljivači trenutno prate situaciju na terenu i ponuda je za sada sasvim solidna kada je reč o otkupu svinja, ističu farmeri. ...

Nedostatak značajne količine vode u zemljištu na parcelama je evidentan. Takva situacija praćena visokim dnevnim temperaturama neće doneti ništa dobro prinosu kukuruza i soje koji se koriste u ishrani svinja. Predstavnici farmera u Sremu i Mačvi kažu da ne očekuju prinose ništa bolje od onih 2012. godine.

Tovljači u Mačvi i Sremu tovljenike prve klase težine do 120 kilograma ovih dana prodaju i po 210 dinara po kilogramu sa PDV-om. Ova cena, kako kažu, zadržaće se i narednih dana i neće je umanjiti ni uvoz svinja iz susednih zemalja, gde su malo niže cene, jer kada se uračunaju troškovi prevoza, uvezene svinje su skuplje od naših.

Očekivanja farmera su da će doći do rasta cene kukuruza, a time i skupljeg tova, na čega može uticati i veća cena sojine sačme. Ipak, za sada otkupljivači prate situaciju na terenu i nude solidnu cenu za otkup.

Ozbiljni farmeri se trude već duži niz godina da dobrim genetskim materijalom doprinesu proizvodnji i većoj ponudi. Kakav će konačan prinos useva na terenu biti, videće se u narednom periodu od čega će i zavisiti u velikoj meri cena tova svinja.

Ilustracija: RTV
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: SUŠA ĆE POVEĆATI CENU SVINJA ::