2
suncokret

AGROVESTI

Zakup zemljišta: ISTIČE ROK ZA POLJOPRIVREDNIKE

Sremska Mitrovica (24. avgust 2017.) - Za bolji i brži razvoj stočarstva Grad Sremska Mitrovica obezbedio je za sve poljoprivrednike odnosno stočare mogućnost prava prečeg zakupa zemljišta u državnoj svojini. Javni poziv za sve poljoprivrednike raspisan je polovinom juna, na teritoriji grada Sremska Mitrovica za 2018. godinu. To im daje mogućnost za jeftnijiu proizvodnju jer su značajne uštede. Iz gradske uprave stigla je novina u vezi rokova za dokazivanje brojnog stanja uslovnih grla, a rok je 1 septembar.

Načelnik Gradske uprave za poljoprivredu izjavio je da je potrebno da poljoprivrednici podnesu zahtev Republičkoj veterinarskoj inspekciji zbog dokazivanja brojnog stanja uslovnih grla, a rok za to je 1. septembar, dok je podnošenje zahteva po javnom pozivu za dodelu zemljišta 31. oktobar.

Zbog izmena zakona o zakupu poljoprivrednog zemljišta odobreno je 100 zahteva od prijavljenih 210 gazdinstava. Od ukupno 5500 hektara zemljišta, na zakup je dato 1960 ha dok će oko 2000 ha biti ponuđeno na licitaciji krajem septembra.

Na osnovu davanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup, u budžet grada Sremske Mitrovice godišnje pristigne između 35 do 40 miliona dinara, a ta sredstva se ponovo ulažu u razvoj poljoprivrede našeg grada i obnovu infrastrukture.


Ilustracija: RTV (Jan Valo)
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: Zakup zemljišta: ISTIČE ROK ZA POLJOPRIVREDNIKE ::