2
suncokret

AGROVESTI

ŠTETA OD SUŠE KOD RATARSKIH PROIZVODA 600 MILIONA EVRA

Beograd (28. avgust 2017.) - Prema prvim procenama šteta od suše u ratarskim kulturama biće oko 600 miliona evra, kaže direktor Žita Srbije Vukosav Savković i dodaje da je neophodno ulagati u sisteme za navodnjavanje.

On pojašnjava da je sušom najviše pogođen kukuruz, soja, šećerna repa i suncokret.

"Kod suncokreta smo izgubili oko 525 miliona evra od očekivanog roda", rekao je Savković za RTS i dodao da manji prinos roda neće uticati na cenu te robe na tržištu, jer su žitarice berzanska roba.

"Suša nije globalna, već lokalna i pogodila je srednji tok Dunava. Srbija najviše pogođena, a ostale zemlje samo delimično. Na svetskom tržištu imamo trenutno pada cena kukuruza i pšenice", naglasio je on.

Pojašnjava da cena u Srbiji ne može biti veća od cene na svetskom tržištu, jer bi odmah počeo uvoz tih žitarica.

Podseća da je ovo za poslednjih 18 godina šesta suša i da su gore bile 2000. i 2011. godine, te da je neophodno ulagati u sisteme za navodnjavanje.

"U ovakvoj godini bi prosečni prinosi sa navodnjavanjem bili veći dva i po puta. Neophodno ulagati u sisteme za navodnjavanje. Država da napravi kanale i obezbedi vodu i proizvođači da nabave opremu od kanala do njiva", zaključio je on.


Ilustracija: Tanjug (Jaroslav Pap)
Izvor: Tanjug

:: AgroVizija Portal :: ŠTETA OD SUŠE KOD RATARSKIH PROIZVODA 600 MILIONA EVRA ::