2
suncokret

AGROVESTI

Dan polja: SUŠA USLOVILA MANJE PRINOSE

Rimski Šančevi (01. septembar 2017.) - Šteta na usevima, zbog ovogodišnje suše, iznosi oko 600 miliona evra, čulo se na današnjoj tradicionalnoj manifestaciji "Dan polja" na rimskom šančevima pokraj Novog Sada.

Kada je reč o kukuruzu, najzastupljenijem usevu, još nema preciznih podataka, dok će u slučaju soje posečan prinos biti manji od dve i po tone po hektaru.

S obzirom na to da tri meseca nije bilo padavina na pojedinim lokalitetima u Vojvodini najviše su pretrpeli usevi soje i kukuruza. Poljopriovrednici kažu da će prinosi biti manji i do 50 odsto, i zato očekuju konkretnu pomoć nadležnih.

Na "Danu polja" Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji je okupio veliki broj poljopriverdnika iz cele zemlje, kao i brojne stručnjake, rečeno je da je suša najviše desetkovala jare useve.

Suncokret je jedini usev koji je odoleo ovogodišnjoj suši a sa "Dana polja" savet poljoprivrednicima da uoči naredne setve obavezno konsultuju stručnjake agronome kako bi se odabrao adekvatan semenski materijal i primenila sva agrotehnika.


Ilustracija: RTV (Dejan Kreculj)
Izvor: RTV (Silvija Gvozdenac)

:: AgroVizija Portal :: Dan polja: SUŠA USLOVILA MANJE PRINOSE ::