2
suncokret

AGROVESTI

S. Jarak: POVRTARI ODAHNULI - CRPNA STANICA DOBILA STRUJU

Sremska Mitrovica (01. septembar 2017.) - Zahvaljujući pomoći iz gradske kase, proizvođači povrća kraj kanala Jarčina u Jarku, ne moraju da brinu zbog suše, niti zbog niskog vodostaja. U stanici koja potiskuje vodu iz Save u vodotok ovog kanala, postavljena je nova trafo-stanica, za koju će grad plaćati i potrošnju struje neophodne za rad pumpi.

Iako još nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi na delu gde se nalazi crpna stanica, sadašnji vlasnik nekadašnjeg Poljoprivrednog preduzeća „Agroruma" dao je saglasnost da se montira nova trafo-stanica i da se posle nekoliko godina ponovo pusti u rad.

"Zbog visokih temperatura i sušnih dana, u kanalu je ponestalo vode, što je sprečilo povrtare da zalivaju useve, i to u trenutku kada im je voda najpotrebnija. Podsetiću i na veliki pomor ribe pre pet godina. Da se to ne bi ponovilo, upumpavanjem vode u Jarčinu, rešili smo problem ekologije, odnosno, zaštite flore i faune u samom kanalu", istakao je gradonačelnik Vladimir Sanader dodajući da će kanal dobiti i dodatne količine vode koje će omogućiti nesmetano zalivanje povrtarskih kultura.

Mnogi poljoprivrednici iz sremskog Jarka koriste ovu blagodat da u sušnom periodu navodnjavaju svoje parcele.

"Počeli smo sa upumpanjem vode iz Save u kanal, tako da ove godine ne očekujemo ekološke probleme – ocenio je Goran Zvonar, direktor Vodoprivrednog preduzeća „Hidrosrem".

U letnjem periodu, kad opadne nivo vode, pumpe su u kanal prebacivale vodu iz Save, ali posle privatizacije „Agrorume" kanal je prepušten meštanima da o njemu brinu. Od smeća su ga čistili poljoprivrednici, a pecaroši vodili računa o poribljavanju.

Uzrok velikog pomora više od stotinu kilograma ribe u ovom kanalu, nije bilo zagađenje vode, već visoke temperature, usled čega u kanalu nije bilo protoka, a vodostaj je opao. Pored toga, došlo je i do bujanja vegetacije, ali i truljenja biljnih ostataka, pokazali su rezultati pokrajinske vodoprivredne inspekcije iz tog perioda.


Ilustracija: RTV (Vaso Pudar)
Izvor: mitrovica.info

:: AgroVizija Portal :: S. Jarak: POVRTARI ODAHNULI - CRPNA STANICA DOBILA STRUJU ::