2
suncokret

AGROVESTI

JABUKE IZ KUPUSINE ZA EVROPU

Kupusina (05. septembar 2017.) - U kupusinskom ataru rod jabuka je umanjen, ali je cena otkupa duplo veća u odnosu na prošlu godinu.

Proizvođači jabuka kažu da će zarada biti dobra, jer je cena inustrijske jabuke počela po ceni od 13 dinara za kilogram.

"Ovogodišnja cena je znatno bolja u odnosu na prethodne godine, jer je lane bila samo oko sedam dinara po kilogramu. Ovo je prvi kamion ove sezone koji šaljemo za izvoz sa jabukom industrijskog kvaliteta u Mađarsku. Za Rusiju se izvozi samo prvoklasna jabuka, dok se na domaćem tržištu prodaje druga klasa", kađže Atila Hodovanj, proizvođač jabuka iz Kupusine.

Otkupljivači kažu da se u zemljama Evropske unije za sada najbolje prodaje industrijska jabuka od koje se pravi podloga za bistre i kašaste sokove.

"Od prodaje jabuka se može i te kako živeti u Kupusini. Bavim se proizvodnjom i otkupom jabuka za tržište Evropske unije, uglavnom za Austriju. Kod nas se slabije obavlja prerada, kao što je to u Austriji ili Mađarskoj. Ima i kod nas fabrika, ali trenutno put mnogo više košta da bi tamo plasirali voće", kaže Robert Rekeće, otkupljivač i proizvođač jabuka, Kupusina.

Kupusinski atar pokriven je sa oko 200 hektara jabuka, a iako je pretežno stari zasad sa malo zaštitnih protivgradnih mreža, proizvođači i otkupljivači ipak vide budućnost u proizvodnji jabuka.

Kupusinci se bave proizvodnjom jabuka više od trideset godina. Iz ovog sela jabuke se izvoze i u Mađarsku, Slovačku, Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu, pa i šire. Ovo je prvi kamion ove sezone koji je krenuo sa izvozom jabuka iz Kupusine.


Ilustracija: RTV
Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

:: AgroVizija Portal :: JABUKE IZ KUPUSINE ZA EVROPU ::