2
suncokret

AGROVESTI

VELIKA POTRAŽNJA ZA ORGANSKOM HRANOM

Novi Sad (11. septembar 2017.) - Iako je u Srbiji potražnja za organskom hranom veća od ponude, iskusni proizvođači poručuju da poštovanje svih pravila podrazumeva mnogo rada i ulaganja. ...

Zarada ne samo da nije brza i zagarantovana, već ne bi smela da bude na prvom mestu - najvažniji su zaštita okoline, kvalitet namirnica, a samim tim i zdravlje ljudi, ističe Nada Letić, iz Čeneja, koja je sa suprugom Dejanom jedna od naših najiskusnijih organskih poljoprivrednih proizvođača.

"Potražnja je prevelika i onda to čoveka dovodi u iskušenje praktično počne da vara, a to nije dobro prvenstveno zato što se većina roditelja odriče nekih stvari da bi priuštio svom detetu hranu koja nije tretirana a tu nažalost ima i mnogo bolesnih ljudi koji to kupuju, tako da sa moralnog aspekta nekako to ne bi bilo u redu", kaže Nada Letić.

U bogatoj ponudi organskih proizvoda, rado ističe specifične - matovilac, potočarku, azijski miks, crvenu blitvu, pored niza drugih vrsta povrća. Iskustvo i znanje u organskoj proizvodnji Nada nesebično prenosi mladoj komšinici, koja je tek tri godine u poslu.

"S obzirom da kada sam ostala trudna ostala sam bez posla a imamo svoju zemlju, živimo na Čeneju, a svakako kada je moje dete počelo da jede povrće i voće gledala sam da to bude organsko ili naše, sa našeg imanja domaće i nisam znala šta ćemo kako ćemo pa da pokušamo", kaže Sanja Kuzmanović.

Osim toga što su zdravi i bezbedni, organski proizvodi su izuzetno zdravi i ukusni. U poseti čenejskim organskim proizvođačima mi smo lepo doručkovali.

Iako interesovanje za organsku proizvodnju raste, što je prepoznao Grad Novi Sad, te subvencioniše taj vid proizvodnje, teško je pronaći mladu radnu snagu koja želi da radi na organskim farmama.

Ilustracija: picjumbo.com
Izvor: RTV (Ines Dragić)

:: AgroVizija Portal :: VELIKA POTRAŽNJA ZA ORGANSKOM HRANOM ::