2
suncokret

AGROVESTI

Promet uljarica: DA LI NAM STIŽE GMO SOJA IZ RUMUNIJE?

Novi Sad, Temišvar (12. septembar 2017.) - Uvoz merkantilnog suncokreta iz Rumunije u Srbiju odvija se usporeno jer i u ovoj zemlji ponuda nije velika, niti su ratari zadovoljni ostvarenim prinosom. Na prodajnu cenu nemaju primedbe jer farmeri od države dobijaju subvencije po hektaru za ovu uljaricu od 205 do 250 evra. Otkupna cena suncokreta u Rumuniji je manja od 300 evra po toni, ali uz isplaćene subvencije ova uljarica na našem tržištu sa navedenom cenom je potpuno konkurentna.

Pojedini regioni u Rumuniji, kako saznaje saradnik „Agroservis Plus“, doživeli su krah u proizvodnji suncokreta i soje, ali ima uspešnih područja gde su ostvareni prinosi iznad 3.000 kg/ha.

Kako tvrdi naš dopisnik, u ovoj zemlji ima GMO soje koja se nudi na tržište i lako se može dogoditi da deo ovog zrna završi u preradi u Srbiji. Tako je iz ovih krajeva pre par dana u Srbiju ušao konvoj kamiona sa zrnom soje iz kojih nisu uzeti uzorci na granici, o čemu su već obavešteni nadležni organi.

Prema uvidu u proceduru kontrole uvoza i davanja rešenja na uvezene količine od strane inspekcije, GMO zrno u našu zemlju može stići u preradu ako su sve kontrolne tačke „pokrivene“, kaže naš izvor u carini. S obzirom da smo pre dve decenije uvezli više brodova sa GM sojom, sve varijante su moguće u nestašici domaćeg zrna.

Uvoz zrna soje u Srbiju je krenuo iz Mađarske, zemlje koja ne dozvoljava GMO gajenje i, prema rečima uvoznika, pristigla soja je dobrog kvaliteta.

S obzirom da je žetva soje u Srbiji završena, sve su tačnije i prognoze o rodu: prinos je daleko od prosečnog i biće tek oko 1.500 kg/ha, mada se i u ovaj podatak sumnja jer je većina ratara u reonima pogodnim za ovu uljaricu ostvarila prinos od svega 400 do 800 kg/ha.


Izvor: Agroservis

:: AgroVizija Portal :: Promet uljarica: DA LI NAM STIŽE GMO SOJA IZ RUMUNIJE? ::