2
suncokret

AGROVESTI

Polja: NASTAVLJENA BERBA KUKURUZA

Novi Sad (26. septembar 2017.) - Danas je nastavljena berba kukuruza u Vojvodini posle prekida od par dana zbog kiše. Međutim, u pojedinim regionima, gde je pala obimnija kiša, ratari će ovaj posao nastaviti za vikend. Prema onome kako teče berba, više gazdinstava se odlučilo da u svojim čardacima čuva kukuruz u klipu, ali po procenama poljoprivrednih savetodavaca ipak će prevladati momentalna prodaja ili davanje zrna na lager.

Procena da je rod kukuruza upola manji od proseka u nekim reonima, kao što je srednja i južna Bačka, deo Srema i Banata, više ne važi, kažu stručnjaci i dodaju da će biti iznad 4.000 kg/ha, ali da se berba neće završiti za desetak dana i da državna administracija neće imati pouzdan podatak o visini roda pre najavljenih mera za ublažavanje posledica od suše. Stručnjaci su upozorili da je na klipu vidljivo oštećenje i da je pojava toksina neizbežna i da su potrebne zaštitne mere u lagerovanju i korišćenju takvog zrna.

Obrane površine kukuruza u Vojvodini iznose 10 odsto od zasejanih (570.584 hektara) i ubrzana berba i pripreme oranica za jesenju setvu tek predstoje.

U poslednjih nekoliko meseci pojedini izvoznici nisu ostvarili nijedan eksport, pa je umanjenje cene kukuruza na našem tržištu delom posledica i tog zastoja.


Izvor: Agroservis

:: AgroVizija Portal :: Polja: NASTAVLJENA BERBA KUKURUZA ::