2
suncokret

AGROVESTI

SREMSKI SVINJOKOLJ U ZASAVICI

Zasavica (27. novembar 2017.) - Vikend za nama obeležio je čuveni "Sremski svinjokolj" u Specijalnom rezervatu prirode "Zasavica".

Ove godine, svečanost u slavu "Svinjskog Srema" i njenog predstavnika - mangulice, posetio je nešto manji broj posetilaca, jer je termin svinjokolja pomeren nekoliko dana ranije zbog posta.

Ipak, to nije uticalo na raspoloženje onih koji su ovoga dana uživali u različitim proizvodima čuvene crne rase mangulice.

Tog dana, već deceniju u cik zore, potpaljuju se oranije, zatim prema protokolu, sledi svinjokolj.

Tako je i ovog novembarskog dana nadaleko poznat svinjokolj posetilo više stotina posetilaca i putnika namernika.

Svi koji su bili na svinjokolju, prema tradiciji, mogli su doručkovati hleba i masti, dok ne dođe ono glavno. Na removima, slasne polutke, sveža kobasica i švargla.

Svi prisutni mogli su kupiti i dimljene kobasice, šunke i suvu slaninu, i to sve od mangulice. Tu je bio i specijalitet kuhinje, čuveni paprikaš od mangulice, za koji je potrebno tri časa laganog krčkanja, ali i najvažniji specijalitet zlatno - žuti čvarci, za koji se pobrinuo majstor Veroljub.

Da sve bude kako treba i da ništa ne manjka kao i svake godine, pobrinuo se domaćin Slobodan Simić, Upravnik SRP "Zasavica".

Pored bogate i raznovrsne trpeze, na nadaleko poznatom svinjokolju, mogli su se kupiti i proizvodi poput zimnice, ali i slike sa motivima iz sremskog i mačvanskog kraja, a sve to ne može se zamisliti bez dobre kapljice vruće rakijice, dobrog vina i veselih tamburaša.


Ilustracija: RTV
Izvor: RTV

:: AgroVizija Portal :: SREMSKI SVINJOKOLJ U ZASAVICI ::