Vinogradarstvo

Konzumiranje vina: ZAŠTO OD NEKIH VINA IMAMO GLAVOBOLJU?

Ima li to veze s količinom, cenom ili nečim trećim?

Opštepoznata i planetarno raširena teorija da glava boli ako ste konzumirali vino s previše sumpora najčešće nije utemeljena u stvarnosti. Količina zakonski dozvoljenih sulfita što se nađu u vinu koje konzumirate daleko je ispod one koje će vaši receptori moći primetiti, a još dalje od one koja bi mogla uticati na vaše zdravlje. Razlog glavobolje ne leži u presumporenosti vina koje ste juče popili, nego je to najčešće obična dehidracija zbog preterane konzumacije.

Opširnije...
VINOGRADARSTVO NA MALIM POVRŠINAMA (12)

Prof. dr Nada Korać
Poljoprivredni fakultet Novi Sad
Departman za voćarstvo, vinogradarstvo,
hortikulturu i pejzažnu arhitekturu

 

KONTROLA BOLESTI I ŠTETOČINA

Sve gajene Vitis vinifera sorte su više ili manje osetljive na osnovne bolesti vinove loze i neke štetočine (plamenjača, pepelnica, trulež grožđa, moljac) i zahtevaju kompletnu i redovnu hemijsku zaštitu. Interspecies sorte su manje ili više tolerantne a neke čak i otporne na navedene patogene. U našim klimatskim uslovima, pri konvencionalnoj vinogradarskoj proizvodnji broj tretmana različitim hemijskim sredstvima varira od 5-10 puta u toku vegetacije.

Opširnije...
VINOGRADARSTVO NA MALIM POVRŠINAMA (11)

Prof. dr Nada Korać
Poljoprivredni fakultet Novi Sad
Departman za voćarstvo, vinogradarstvo,
hortikulturu i pejzažnu arhitekturu

 

BERBA I PRERADA GROŽĐA

BERBA GROŽĐA

Grožđe se bere u tehnološkoj zrelosti, to jest kad je najpogodnije za određenu namenu. Za određivanje optimalnog momenta berbe potrebno je pratiti dinamiku sazrevanja grožđa. Tokom sazrevanja refraktometrom se može kontrolisati nakupljanje šećera u grožđu.

Opširnije...
VINOGRADARSTVO NA MALIM POVRŠINAMA (10)

Prof. dr Nada Korać
Poljoprivredni fakultet Novi Sad
Departman za voćarstvo, vinogradarstvo,
hortikulturu i pejzažnu arhitekturu

 

UZGOJNI OBLICI – IZBOR I FORMIRANJE

Izboru i formiranju uzgojnog oblika mora se posvetiti posebna pažnja. On mora biti prilagođen zahtevima i potrebama sorte, jednostavan za formiranje i održavanje. U našim klimatskim uslovima najbolje rezultate su pokazali špalirski uzgojni oblici.

Opširnije...
VINOGRADARSTVO NA MALIM POVRŠINAMA (9)

Prof. dr Nada Korać
Poljoprivredni fakultet Novi Sad
Departman za voćarstvo, vinogradarstvo,
hortikulturu i pejzažnu arhitekturu

 

PODIZANJE VINOGRADA

U Srbiji su definisani vinogradarski rejoni, podrejoni i vinogorja u okviru kojih postoje optimalni agroekološki uslovi za vinogradarsku proizvodnju. Potencijal neiskorišćenih površina je veliki, te izbor lokacije ne bi trebalo da predstavlja veći problem. Prednost treba dati južnim ekspozicijama, blago nagnutim i dobro osunčanim terenima. Loza dobro uspeva na velikom broju različitih tipova zemljišta.

Opširnije...
VINOGRADARSTVO NA MALIM POVRŠINAMA (8)

Prof. dr Nada Korać
Poljoprivredni fakultet Novi Sad
Departman za voćarstvo, vinogradarstvo,
hortikulturu i pejzažnu arhitekturu

 

INTERSPECIES VINSKE I STONE SORTE

Oplemenjivači širom sveta više od 100 godina neumorno rade na realizaciji ideje: KVALITET + OTPORNOST sorti vinove loze na biotičke i abiotičke faktore stresa, imajući u vidu osnovne principe održive poljoprivrede.

Opširnije...
VINOGRADARSTVO NA MALIM POVRŠINAMA (7)

Prof. dr Nada Korać
Poljoprivredni fakultet Novi Sad
Departman za voćarstvo, vinogradarstvo,
hortikulturu i pejzažnu arhitekturu

 

GAJENE STONE SORTE

Grožđe stonih sorti se koristi u svežem stanju, kao voće, neposredno posle berbe ili nakon izvesnog perioda čuvanja u hladnjači. U stone sorte spadaju i besemene jer se u svetu sve više favorizuje proizvodnja i potrošnja svežeg grožđa besemenih sorti krupnih bobica. Prema WINKLER-u i sar. (1974) kvalitetno stono grožđe treba da ima srednje krupne, rastresite grozdove, ujednačene po veličini, krupne, izdužene, ujednačene po veličini bobice sa karakterističnom bojom i prijatnim ukusom.

Opširnije...
VINOGRADARSTVO NA MALIM POVRŠINAMA (6)

Prof. dr Nada Korać
Poljoprivredni fakultet Novi Sad
Departman za voćarstvo, vinogradarstvo,
hortikulturu i pejzažnu arhitekturu

 

GAJENE CRNE VINSKE SORTE

Burgundac crni (Pinot noir) je stara francuska sorta iz Burgundije. Zajedno sa šardoneom i drugim sortama prerađuje se u čuveni francuski šampanjac. U Srbiji se nešto više gaji poslednjih godina (klonovi: Pinot nero VCR 18, VCR 20, kl. 115, 667,777 i dr.). Srednjeg je perioda zrenja, srednje rodnosti, otporna na mrazeve, ali osetljiva na sivu trulež grožđa. Vino je visokokvalitetno, lepe, rubincrvene boje, harmonično, baršunasto.

Opširnije...
VINOGRADARSTVO NA MALIM POVRŠINAMA (5)

Prof. dr Nada Korać
Poljoprivredni fakultet Novi Sad
Departman za voćarstvo, vinogradarstvo,
hortikulturu i pejzažnu arhitekturu

IZBOR SORTI VINOVE LOZE

Za ekonomičnu i kvalitetnu proizvodnju grožđa i vina SORTA je od presudnog značaja. Danas se u proizvodnji nalazi oko 2.000 različitih sorti vinove loze te nije lako napraviti pravi izbor.

Opširnije...

<< Prethodna 1 2 Sledeća >>

:: AgroVizija Portal - Vinogradarstvo ::