suncokret

Zdrava ishrana

Maline i kupine: ČUVARI SRCA

U MALINAMA i KUPINAMA najviše je vitamina C (25 miligrama u 100 grama) čija količina je veća ako ih jedemo sveže. Najveća vrednost ovog voća je upravo njihova obojenost. Zbog boje koju im daju pigmenti antocijanina, kupine su izuzetno blagotvorne u prevenciji i lečenju anemije. Pored ovog pigmenta, karakteriše ih i sadržaj beta-karotina (provitamina vitamina A), koji je moćan antioksidans.

Od minerala, i maline i kupine sadrže najviše kalijuma što im daje diuretičko svojstvo kao i sposobnost da utiču na snižavanje krvnog pritiska, što ih preporučuje u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Pored kalijuma, sadrže i nešto magnezijuma, kalcijuma i fosfora, a od oligoelemenata nešto gvožđa i bakra. Za razliku od malina, kupine sadrže nešto više kalcijuma pa ih kod izrazitog ograničenja unosa kalcijuma isključite iz dijetoterapije.

Maline i kupine imaju osvežavajuću moć jer sadrže znatne količine jabučne, limunske i vinske kiseline. Specifičan miris i ukus malina potiče od eteričnih ulja, dok opor ukus kupina (naročito nedozrelih) potiče od znatne količine tanina.

I maline i kupine sadrže oko 80% vode pa su male energetske vrednosti (25 kcal/105KJ) koja uglavnom potiče od ugljenih hidrata - glukoze, fruktoze i saharoze, pa ih odlikuje slast koja je veća ukoliko je voće zrelije. Celulozu i nerastvorljive ugljene hidrate nemaju pa su lako svarljive i dostupne u ishrani i zdravih i bolesnih.

U malinama i kupinama najviše je vitamina C (25 miligrama u 100 grama) čija količina je veća ako ih jedemo sveže. Termičkom obradom, vitamin C se u znatnoj količini uništava. Pored vitamina C, sadrže i nešto vitamina B - grupe. Najveća vrednost ovog voća je upravo njihova obojenost. Zbog boje koju im daju pigmenti antocijanina, kupine su izuzetno blagotvorne u prevenciji i lečenju anemije. Pored ovog pigmenta, karakteriše ih i sadržaj beta-karotina (provitamina vitamina A), koji je moćan antioksidans.

Od minerala, i maline i kupine sadrže najviše kalijuma što im daje diuretičko svojstvo kao i sposobnost da utiču na snižavanje krvnog pritiska, što ih preporučuje u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova. Pored kalijuma, sadrže i nešto magnezijuma, kalcijuma i fosfora, a od oligoelemenata nešto gvožđa i bakra. Za razliku od malina, kupine sadrže nešto više kalcijuma pa ih kod izrazitog ograničenja unosa kalcijuma isključite iz dijetoterapije. Maline i kupine su lako svarljive. Takođe, treba ih pažljivo prati i to neposredno pre upotrebe.

ANTIKANCEROGENO VOĆE

Svo bobičavo voće, pa i maline i kupine, karakteriše visoka koncentracija antikancerogenih materija, te je njihov unos važan u prevenciji nastanka tumora.

 

R E C E P T I

KROFNE SA KUPINAMA

Potrebno je: 1/8 l mleka, 25 g margarina, malo soli, 75 g brašna, 2 jajeta, 300 g svežih kupina, 2 kašike šećera, 1/8 l sveže pavlake.

Priprema: mleko, sa margarinom i solju pustiti malo da zavri. Lagano dodati prosejano brašno i mešati drvenom varjačom sve dok se testo ne odvoji od dna suda. Odmah, uz stalno mešanje dodati 1 jaje, a drugo umešati u ohlađeno testo. Pleh pokvasiti vodom i špricem za tortu praviti male kupice (6 komada). Peći 30 minuta na dnu pećnice zagrejane na 220 stepeni, potom otvoriti vrata rerne i ostaviti krofne još 5 minuta. Izvaditi krofne i odseći gornje poklopčiće. Kupine oprati i zasladiti. Pavlaku čvrsto ulupati. Krofne puni- ti šlagom i kupinama, pa ih poklopiti ostacima testa.

KREM SLADOLED OD MALINA

Potrebno je: 375 g malina, 3 kašike šećera, 1 kašika limunovog soka, 1/4 l slatke pavlake, 2 kesice vanilin-šećer

Priprema: maline očistiti, oprati i dobro ocediti. U mikseru propasirati oko dve trećine količine. Voćnu kašu izmešati sa šećerom i limunovim sokom i staviti u frižider. Čvrsto ulupati pavlaku. Dodati vanilin-šećer i pire od malina.

Kremom napuniti sud za sladoled, ostaviti ga u frižideru oko 2 sata.

Izvaditi, još jednom promešati i ostaviti ga još 1 čas u frižideru. Ukrasiti svežim malinama.

SLADOLED OD KUPINA

Potrebno je: 500 g kupina, 1 kašika šećera u prahu, 125 g malina, 1 likerska čaša voćnog likera, 1 pakovanje krem sladoleda od vanile.

Priprema: kupine posuti šećerom u prahu i ostaviti ih 1 sat na hladnom mestu. Propasirati maline i dodati liker. Sladoled rasporediti u ohlađene čaše, dodati kupine i preliti ih prelivom od maline.

MLEČNO-VOĆNI KOKTEL

Potrebno je: 1/8 l surutke, 2 cl soka kupine (bez šećera), 1 kašičica meda, 1 jaje, instant ovsene pahuljice.

Priprema: pomešati sve sastojke i služiti jako rashlađeno.

ROLAT SA MALINAMA

Potrebno je: 8 žumanaca, 100 g šećera, 4 belanceta, 80 g brašna, 20 g gustina; za nadev: 400 g malina, pola litre slatke pavlake, 100 g šećera.

Priprema: umutiti žumanca sa polovinom količine šećera da se dobije penušava smesa. Ulupati čvrst sneg od belanaca i preostalog šećera, pa ga umešati u žumanca. U to prosejati brašno i gustin pa pomešati. Testo namazati na pergament i peći oko 10 minuta na 220 stepeni, u prethodno zagrejanoj pećnici. Posuti kuhinjsku krpu šećerom, na nju preručiti testo, odstraniti pergament i zaviti u rolat. Za nadev, odvojiti na stranu 10-ak malina, ostale zgnječiti viljuškom. Ulupati slatku pavlaku sa šećerom da bude čvrsta. Napuniti špric delom (1 šolja) šlaga, preostali deo pomešati sa zgnječenim malinama. Tom mešavinom premazati biskvit i saviti ga. Ukrasiti rolat ružicama od šlaga, a na svaku staviti po malinu.

Pripremila: Branislava Gršić

:: Zdrava ishrana :: Maline i kupine: ČUVARI SRCA ::
Copyright © EUROMEDIA PLAN - Sremska Mitrovica 2017. - Sva prava zadržana